Egyre több kulturális helyre utazhatnak ingyen a diákok

 

Huszonöt helyszínnel bővül a diákok számára díjmentes vasúti utazással látogatható országos múzeumok, nemzeti emlékhelyek és műemlékek köre - jelentette be a kultúráért felelős államtitkár a kedvezményben érintett pécsi Cella Septichora Látogatóközpont előtt szerdán, sajtótájékoztatón.

Hoppál Péter a pécsi ókeresztény műemlékegyüttest összefogó intézménynél felidézte: eddig 13 – túlnyomórészt fővárosi és egy szentendrei – történelmi, nemzeti emlékhelyet, illetve nemzeti örökségi helyszínt látogathattak meg MÁV-kedvezménnyel a nappali tagozatos diákok pedagógus kísérőikkel.

A lista további 25 helyszínnel bővül, amelyek egész Magyarországot lefedik – mondta. Ezek között említette a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedet, az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkot, a Pannonhalmi Bencés Főapátságot, a diósgyőri és a sárvári várat.

A kedvezmény a tanév szorgalmi időszakának egészére vonatkozik

Hoppál Péter jelezte: a kedvezmény a tavaszi, nyári és őszi iskolai szünet kivételével a tanév szorgalmi időszakának egészére vonatkozik.

Azt az általános iskolák, középfokú iskolák és gyógypedagógiai, konduktív pedagógiai nevelési-oktatási intézmények nappali rendszerű iskolai oktatásban részt vevő tanulói vehetik igénybe – áll az eseményen kiosztott írásos összegzésben.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Hoppál Péter kitért arra is, hogy tíz tanulónként egy felnőtt kísérő utazását szintén díjmentesen lehet majd igazolni.

“Az élményalapú és hatékony oktatáshoz ezen helyszínek jelentős mértékbe járulnak hozzá” – mutatott rá, hozzátéve, hogy az ott szerzett ismeretek a gazdag élményeknek köszönhetően eredményesebben vésődnek be a diákok fejébe.

A diákok rengeteg helyre utazhatnak díjmentesen

A sajtóanyag szerint díjmentes utazással lesz látogatható az esztergomi várhegy és víziváros, a székesfehérvári romkert, a Somogyvár-Kupavár Nemzeti Emlékhely, a Mohácsi Nemzeti Emlékhely, az egri, gyulai, sárospataki és szigetvári vár is.

Szerepel a listán továbbá a Debreceni Református Nagytemplom és Kollégium, a nagycenki Széchenyi-kastély, a fertődi Esterházy-kastély, a Gödöllői Királyi Kastély, a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum, a pákozdi katonai emlékpark, a komáromi erődrendszer, a nagykőrösi Arany János Közérdekű Muzeális Gyűjtemény, a várpalotai Trianon Múzeum, a fővárosban a Páva utcai Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékhely, valamint a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára – írták.

Az államtitkár kérdésre válaszolva közölte: abban bíznak, hogy a kezdeményezés nyomán a listán szereplő helyszínek hosszú távú fenntarthatósága is stabilabb lesz.

Hoppál Péter az eseményen arra is felhívta a figyelmet, hogy a szombaton megrendezendő Múzeumok éjszakája rendezvénysorozatra országszerte 320 múzeum mintegy kétezer programmal készül.