Egy marsi szonda lekapta a "hegymászó" Curiosityt

 

A sasszemű NASA-szonda lencsevégre kapta a Curiosity marsi felderítőt a Sharp-hegy sziklás oldalában.

Az autó méretű robot a marsi hegy alsó részén araszol következő célpontja felé. A Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) felvételén kékes foltként tűnik fel a barnás kőzetek és sötétebb homok háttere előtt.

A fotót a szonda HiRISE kamerája készítette. A Mars felszíni anyagai közötti különbséget feltáró, eltúlzott színek miatt tűnik a Curiosity kékebbnek, mint valójában.

A fénykép 2017. június 5-én készült, két hónappal előzi meg a Curiosity Sharp-hegy közeli landolásának ötödik évfordulóját, ami augusztus 5-én lesz.

A Curiosity kék színben látható a kép központi részén. (Fotó:  NASA/JPL-Caltech/Arizonai Egyetem)

A Curiosity kék színben látható a kép központi részén. (Fotó: NASA/JPL-Caltech/Arizonai Egyetem)

 

A fotó elkészültekor félúton járt a hegy alsó, aktív homokdűnéinek vizsgálata és a Vera Rubin-gerinc nevet kapott, feljebb elhelyezkedő célpont közötti szakaszon. Eme utóbbinál szemügyre veszi majd azokat a kőzetkibúvásokat, ahol marsi pályáról már hematitot azonosítottak.

A HiRISE háromhavonta keresi meg a Curiosityt, hogy ezáltal szemrevételezze a környező képződmények változásait, úgymint dűnevándorlásokat vagy –eróziókat.

A Sharp-hegy alsó szakaszát azért szemelték ki neki, mert az ott lévő rétegek a Vörös Bolygó korai története eltérő időszakainak környezeti feltételeit dokumentálhatták kőzeteikben.

A felderítő talált is már bizonyítékot az ősi, nedves környezetekre, amelyek a mikrobiális életnek kedvező feltételeket hordozhattak, amennyiben a Marson valaha volt élet.