Az elektromos hajózás rejtelmei

 

Honnan tudhatjuk, hogy melyik hajó elektromos? Hogyan készül egy ilyen hajó és milyen jó tulajdonságai vannak? A Balatoni Nyár című műsor epizódjában dr. Viszkei András, a WIA Elektromos Yachtok alapítója nyilatkozott a témában.

Ökológiai szempontból azért ideális az elektromos hajók használata, mert az eddigi motoros hajók felkavarták a Balaton vízét, amely úgy nézett ki, mint egy „iszapos pocsolya”. Az elektromos hajózással ez teljesen megszűnhet – ismertette dr. Viszkei András. Hozzátette: ezek a hajók csak tiszta elektromos hajtással működnek, melyeken sem árbóc, sem pedig vitorla nincs felszerelve.

A hajókat egy sablon segítségével készítik el, amelyeket egy kétszer öt tonnás daruval emelnek ki a sablonból. A hajó üreges belsejében futnak a különböző csövek és vezetékek, amelyek többek között a hajó merevítését és szigetelését szolgálják. Ezeket kézi laminálás segítségével erősítik a hajóhoz – mondta el.

A motorokhoz hat voltos akkumulátorokat használnak, amelyek a hajó üzemanyagtartályai. Ezekből összesen 32 darab hajtóakkumulátor kerül bele egy hajóba. A fedélzetburkolat egy különleges, sokkal időt állóbb anyagból készül – magyarázta.