Kísérleteznek a Bartók Plusz Operafesztiválon

 

Miskolcon rendezik meg a Bartók Plusz Operafesztivált, mely számos programmal várja az érdeklődőket a városban.

A rendezvény fókuszában Kodály-művek, kórustalálkozók és ősbemutatók szerepelnek, de opera-musical, ragtime opera, daljáték és musical-operett is található a programban.

Seres Ildikó, a fesztivál kísérőprogramjainak művészeti vezetője elmondta: az utcán, tereken reklámozzák a XX. és XXI. századi zenéket különböző előadásokkal, legyen szó akár jazzről vagy musicalről. Emellett különböző jelmezeket is fel lehet próbálni minden délután, és minden színházi eladás előtt utcatánc is lesz: a Miskolci Balett táncetűdöket ad elő.

Kriza Ákos, Miskolc polgármestere azt mondta: az operafesztivál ugyan rétegfesztivál, de arra törekszenek, hogy a város közterületeire kivezessék a rendezvényt. Mint mondta, a  fesztivál kísérletezik, és a mai népopera már meg tudja szólítani a nép emberét.

Idén 17. alkalommal rendezik meg a Bartók Plusz Operafesztivált Miskolcon, amelyen nemzetközi hírű művészek és társulatok mellett ifjú tehetségek is bemutatkozhatnak.

A fesztivál kiemelt feladatának tekinti Bartók Béla életművének ápolását és – hűen a zeneszerző szellemiségéhez – a kibontakozó tehetségek támogatását. A jövő kulcsa operaíró versenyt 2013-ban hirdették meg először, amelynek célja a Bartók utáni kortárs operák születésének elősegítése.

A 2016. évi verseny döntőjének a Zeneakadémia adott otthont, távlati terveket nyitva a későbbi versenyeken győztes darabok bemutatására az operavizsgákon is.

A nemzetközi zsűri 2016-ban Mátyássy Szabolcs Scaevola című operáját hirdette ki nyertesként, amelyet a nagyközönség színpadra állítva, zenekari kísérettel először a 2017-es Bartók Plusz Operafesztiválon, Miskolcon tekinthet meg. Az esten közreműködik a Miskolci Szimfonikus Zenekar és az Á la cARTe kórus Sándor Szabolcs vezényletével.