Növelte felhalmozott gázkészletét Ukrajna

 

Ukrajna 3,2 százalékkal, azaz 332 millió köbméterrel növelte tározóiban a felhalmozott gázkészletét június 10-17. között - hozta nyilvánosságra hétfőn az Ukrtranszhaz állami gázszállító vállalat.

Az adatok szerint így több mint 10,85 milliárd köbméterre növelte a gázmennyiséget tározóiban. Az említett időszakban napi átlagban mintegy 52 millió köbméter gázt szivattyúztak be a tározókba. Ukrán sajtójelentések szerint Ukrajna a 2016-2017-es fűtési szezont 14,7 milliárd köbméter földgáztartalékkal kezdte, és 8,4 milliárd köbméterrel zárta. Az Ukrtranszhaz március 13-án jelentette be, hogy leállította a gázkivételt a tározókból.

Képünk illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov)

Képünk illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov)

Az orosz földgáz java része ukrajnai vezetékeken keresztül áramlik az Európai Unió országaiba. Az állami ukrán gázszállító vállalat június 8-án közölte, hogy az utóbbi öt évben rekordnak számító mennyiségű földgázt, 38,26 milliárd köbmétert szállított az év első öt hónapjában az orosz Gazprom gázvállalat ukrajnai gázvezetékeken keresztül EU-tagországokba, ami 22 százalékkal haladta meg az előző év hasonló időszakában szállított gáz mennyiségét, és 64 százalékkal a 2015 első öt hónapjáét.

Kijev változatlanul arról biztosítja az uniós országokat, hogy a tározóiban felhalmozott földgázmennyiség révén folyamatosan képes szavatolni a gázszállításokat Oroszországból az Európai Unióba.