Moszkva: agresszió és terrorpárti tett volt a szíriai harci gép lelövése

 

Agressziónak és terroristákat támogató cselekedetnek nevezte hétfőn Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes, hogy egy amerikai vadászgép előző nap lelőtte Szíriában a hadsereg egyik haci repülőgépét.

“Ezt úgy kell tekinteni, mint a nemzetközi jogi normákat semmibe vevő amerikai irányvonal folytatását” – mondta Moszkvában újságíróknak Rjabkov. ”Függetlenül attól, hogy kik vannak hatalmon Washingtonban, hozzászoktak ahhoz, hogy vannak bizonyos normák és körülmények, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy lekezelően viselkedjenek, és egyes helyzetekben nyíltan figyelmen kívül hagyják a legelemibb nemzetközi magatartási szokásokat” – jelentette ki Rjabkov.

Képünk illusztráció (Fotó: MTI/EPA)

Képünk illusztráció (Fotó: MTI/EPA)

A külügyminiszter-helyettes emlékeztetett arra, hogy az orosz fél egy igazi, széles terrorellenes koalíció létrehozását szorgalmazza. “Erő alkalmazása nélkül a terroristákat nem lehet legyőzni. De jelen esetben a kormányerők repülőgépére mértek csapást. Ez, ha úgy tetszik, pontosan azoknak a terroristáknak jelent segítséget, akik ellen az Egyesült Államok harcol, azt hangoztatva, hogy terrorellenes politikát folytat” – így Rjabkov. A szíriai hadsereg vasárnapi közleményében vérlázítónak minősítette a repülőgép lelövését, amely állítása szerint az Iszlám Állam terrorszervezet elleni bevetésen volt.

Az Egyesült Államok Középső Parancsnoksága (CENTCOM) vasárnapi közleményében azt írta, hogy a szíriai kormánygépet egy koalíciós partnere, a kurd és arab milíciákból álló Szíriai Demokratikus Erők (SDF) ernyőszervezet védelme érdekében lőtték le. A közlemény szerint a szíriai Szu-22-es vadászbombázó Rakkától délre a koalíció által támogatott erőket bombázta.