Miből él az Iszlám Állam?

 

Abu-Bakr al-Bagdadi halálhíréről számolt be a sajtó, ám az Iszlám Állam még nem erősítette meg a hírt. Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő volt az M1 Ma Reggel vendége.

Az Orosz Kormány részéről több szálon is azt kommunikálták, hogy Abu-Bakr al-Bagdadit és száznyolcvan dzsihadistát likvidáltak egy légicsapás alkalmával – mondta a szakértő. Hozzátette: az Iszlám Állam természetesen nem fogja elismerni a világ egyik legkeresettebb terroristájának halálhírét, csökkentené ugyanis a hívek bizodalmát az Iszlám Államban.

Az orosz beavatkozásnak hála az olajmezőket már elpusztították, mely napi két millió amerikai dollár veszteséget okoz az Iszlám Államnak – ismertette Spöttle.

A migrációs hullámból az embercsempészek mellett az Iszlám Állam profitál a legtöbbet, miután az Iszlám Állam kikötőiből indulnak a hajók és fejpénzt kötelesek fizetni minden migráns után.

A szakértő tapasztalata alapján a befagyasztott kontókat könnyedén ki lehet játszani, a pénzmozgások a terrorszervezetek felé „diplomata postán” keresztül is működőképesek, ugyanis a diplomaták csomagját semmilyen biztonsági szolgálat nem vizsgálhatja át, így abba nagymennyiségű készpénz elfér.

Orosz segítséggel folyamatosan zajlik Szíria felszabadítása a kormányerők által. Fontosnak tartotta azonban kiemelni, hogy Oroszország mellett Irán is komoly faktort jelent, ugyanis az Iszlám Állam felszámolásában jelentős segítséget nyújtanak majd.

Zárógondolatként elmesélte, hogy az Egyesült Államok logisztikailag nagyban segíti az Iraki kormányt, fegyverekkel, lőszerrel, tanácsadókkal. A speciális alakulatok igyekeznek magas rangú vezetőket élve vagy halva elfogni, hogy mindenképpen gyengítsék az Iszlám Állam vezetőit.