Eltűnt két diplomata Afganisztánban

 

Eltűnt két Afganisztánban állomásozó pakisztáni diplomata, akik autóval útban voltak hazájuk felé - közölte a pakisztáni külügyminisztérium vasárnap.

A kelet-afganisztáni Dzsalálábád konzulátusának munkatársairól péntek óta semmit sem tudnak a pakisztáni hatóságok.

“Pakisztán arra kérte az afgán kormányt, hogy tegyen meg mindent tisztségviselőink mielőbbi felkutatása érdekében, és vonja felelősségre ennek a szörnyű bűncselekménynek az elkövetőit” – írta közleményében a külügyi tárca. Iszlámábád úgy tudja, hogy három különböző afgán nyomozócsoport foglalkozik az üggyel.

A pakisztáni külügy nem nevezte meg, hogy szerinte ki állhat az eltűnések mögött, de a múltban több afganisztáni iszlamista csoport is célba vett már diplomatákat. A tálibok és az Iszlám Állam nevű terrorszervezet helyi ága is befolyással rendelkezik a térségben. Dzsalálábád Nangarhar tartomány székvárosa, kereskedelmi központ, amely mintegy 70 kilométerre található a pakisztáni határtól.

Iszlámábád és Kabul között feszült a viszony a tálibok miatt. Afganisztán azzal vádolja Pakisztánt, hogy menedéket biztosít területén az afgán tálibok vezetőinek, és titkon támogatja a szélsőséges csoportot. Eközben Iszlámábád azt rója fel Kabulnak, hogy nem tesz meg minden tőle telhetőt az Afganisztánba menekült pakisztáni tálibok féken tartásáért, akik időnként átcsapnak a határon.