Összkomfortos lakóház - kerekeken

 

Kívülről talán kicsinek tűnhet, de bent ez az érzés megszűnik, mert praktikus, minden megvan benne, ami a kényelemhez kell. Egy csíkszeredai házaspár miután saját maguknak egy limuzin alvázára épített házat, vállalkozásba kezdett és mobilházakat készítenek, amelyek egyik előnye, hogy bárhová utazunk, az otthonunk ott lehet velünk.

Szakács Botond és felesége Emőke – mindketten tervezőmérnökök – mintegy két évvel ezelőtt fogott neki egy saját mobilház felépítésének. Az ötlet onnan jött, hogy közvetlen Csíkszereda közelében volt egy telkül, amelyről kiderült, hogy külterület, és így nem kaphattak építkezési engedélyt oda. De mivel sok időt töltöttek odakint, a barátaik is gyakran jártak ki, gondolták, hogy mégiscsak jó lenne egy házikó ott, hogy este a gyerekeket ne kelljen hazavinni lefektetni, hanem maradhassanak éjszakára – írja a Székelyhon.ro.

Forrás: szkelyhon.ro Fotó: Gecse Noémi

Forrás: szekelyhon.ro Fotó: Gecse Noémi

Tudták, hogy aminek kerekei vannak, annak nem szükséges építkezési engedély, ezért interneten keresztül vásároltak egy régi limuzint, és annak a vázára építették fel a házat három hónap alatt – igaz, csak hétvégenként tudtak rajta dolgozni.

Forrás: szkelyhon.ro Fotó: Gecse Noémi

Forrás: szekelyhon.ro Fotó: Gecse Noémi

A ház, amelyet végül úgy döntöttek, hogy nem fognak mozgatni, 30 négyzetméteres lett, benne fürdőszobával, konyhával, nappalival és két galériával. Télen, noha járnak ki a házhoz, nem laknak folyamatosan benne, mert ilyenkor bent lefoglalni két gyereket nehezebb, nyáron viszont többnyire itt laknak.

Forrás: szkelyhon.ro Fotó: Gecse Noémi

Forrás: szekelyhon.ro Fotó: Gecse Noémi

Vállalkozásba kezdtek

„Ahogy elkezdtük az egész projektet, értek bennem a gondolatok, hogy jó lenne vállalkozásszintre fejleszteni ezt az egészet. Mindig is vállalkozó típusok voltunk a feleségemmel, már az egyetem alatt elkezdtünk dolgozni, másodévesek voltunk, amikor az első vállalkozásunkat elindítottuk. Az elején mindent mi csináltunk, a beszerzéstől kezdve az eladásig, végigjártuk a lépcsőfokokat” – elevenítette fel a kezdeteket Szakács Botond. Elmondta, amikor a saját házukat építették, és keresgéltek az interneten, rájöttek, hogy nem egy egyedi házat építenek. „Ez egy létező irányzat, óriási közössége van Európában is. Sokan azt hiszik, hogy csak Amerikában vannak ilyen típusú házak, de már Európában is sok gyártó cég van.

Forrás: szekelyhon.ro Fotó: Gecse Noémi

Forrás: szekelyhon.ro Fotó: Gecse Noémi

„Ha belülről nézzük, akkor ugyanolyan mint egy rendes ház. Normális méretű konyhagépek vannak benne, normális méretűek az ágyak, a belmagasság. Arra törekszünk, hogy teljes komfortot nyújtson. Ne az legyen, mint egy lakókocsiban, hogy bemész, és minden praktikusan meg van oldva, de nagyon kicsik az asztalok, a kagylók, az ablakok. Szeretnénk, hogy az legyen az érzése a megrendelőinknek, hogy tényleg egy igazi házuk van. Mindenkit bátorítok, hogy jöjjön el, töltsön egy éjszakát egy ilyen házban. Saját magamon is tapasztaltam, amikor kész lett a ház, és az első éjszakát ott tölthettük, nagyon jó volt.”

Huszonnégy négyzetméter

Épp egy készülő ház külső és belső burkolatát festették, amikor ellátogattunk a műhelybe, majd megtekintettük az első húzható házat, amelyet nemrég készítettek tizenhárom nap alatt. A húzható ház méreteit befolyásolják a romániai törvények. A hosszúságra nincsenek előírt szabályok, de a szélesség maximum 2,55 méter, a magasság 4,10 méter lehet. Ez lényeges a vasúti felüljárók és a villanykábelek miatt. És noha a laikus ember úgy látja, hogy olyan, mint bármely más ház, valójában teljesen más anyagokat kell használni itt, mert van előírás a súlyra is, amit nem léphetünk túl. Ez Európában 3,5 tonna” – magyarázta.

Forrás: szekelyhon.ro Fotó: Gecse Noémi

Forrás: szekelyhon.ro Fotó: Gecse Noémi

Az általuk készített „utazóházak” nyolc méter hosszúak és 2,55 méter szélesek. A beltér 18 négyzetméter, a galériával együtt 24 négyzetméter használható felület van.

De mi lesz télen?

Ha már Csíkban vagyunk, felmerült a kérdés, hogy télen ezek a házak használhatók-e. Szakács Botond rámutatott, ezeknél a házaknál nem annyira a fűtés a probléma, inkább a hűtés. „Mivel nagyon kicsi a ház –25 Celsius fokos hidegben is használtuk, minimális erőfeszítéssel ki lehet fűteni, akár egy hőfúvóval is. Nyáron egy kicsit problémásabb. Ha egész nap süti a tetőt a nap, estére nagyon felmelegszik. Ezt úgy oldottuk meg, hogy felül tettünk több ablakok, hogy tudjunk huzatot csinálni, és ahogy lemegy a nap, rá egy órára kellemes odabent az idő, visszahűl a ház. Vagy tehetünk be egy légkondicionálót, noha azt nem szeretjük.”

Forrás: szekelyhon.ro Fotó: Gecse Noémi

Forrás: szekelyhon.ro Fotó: Gecse Noémi

Több lehetőség

A mosdónál is ugyanúgy mint az áramnál, több megoldás van. Amikor az árakról kérdezik, mindig mondja, hogy attól függ, hogy mi a céljuk a megrendelt házzal: folyamatosan utaztatják, évente kétszer mozdítják meg, vagy egyáltalán nem mozgatják. „Ez azért fontos, hogy tudjuk, hogyan lehet csatlakozni a kanalizálásra, a vízhálózatra. Ezeket mindig úgy alakítjuk ki, hogy ideális legyen a használójának. Mert hiába teszünk be nagy tartályokat, ha ő többnyire csatlakozva lesz a vízhálózatra. A villanynál is sok lehetőség van, lehet csatlakozni napelemmel, hálózatra, generátorral. Mindenik házban van benti mosdó, most egyes házakba száraz vécéket fogunk tenni, mert a vécék fogyasztják a legtöbb vizet. Máshol az ilyen házakban száraz vécéket használnak – magyarázta.

Forrás: szekelyhon.ro Fotó: Gecse Noémi

Forrás: szekelyhon.ro Fotó: Gecse Noémi

Társakra talált

Szakács Botond a vállalkozásról beszélve elmondta, mivel már több vállalkozásuk volt, mindenikből tanultak valamit. Ezt igyekeztek úgy elindítani, hogy már a kezdetektől a legjobb legyen. Egyedi nevet próbáltak választani, levédették, szlogent kerestek, weboldalt készítettek, a marketing része már kész volt, amikor beindult a vállalkozás. Mindezt azért, mert fontosnak tartották, hogy professzionális képet kapjanak róluk az érdeklődők. „A célunk az, hogy ezeket a házakat fogjuk gyártani, és ezt a lehető legprofesszionálisabb módon csináljuk. A marketingünk el is érte a célját, mert olyan emberek figyeltek fel a vállalkozásra, akikről nem is gondoltam volna, hogy meg fognak keresni.

Három hónapja felhívott egy belga férfi, aki 25 éve él Romániában, ökoházakat épít. Mondta, nagyon tetszik az ötlet, személyesen ismeri az összes jelentősebb európai forgalmazót, és szeretné, ha közös vállalkozásba kezdenénk. Két nap után bejegyeztünk egy közös céget, az Eco Tiny House-t, kibéreltünk egy csarnokot és két hét alatt elindítottunk egy teljesen új vállalkozást, mert közösek az álmaink, az érdekeink, és az, hogy mit akarunk elérni. Nemrég pedig további befektetők kerestek meg” – mondta a fiatal vállalkozó, aki úgy véli, lesz érdeklődés a házak iránt, már most több megrendelőjük van.