Orosz légicsapásokban meghalt az Iszlám Állam két parancsnoka

 

Az orosz fegyveres erők június 6-án és 8-án légicsapást mértek az Iszlám Állam szíriai objektumaira, és megölték a terrorszervezet két parancsnokát és 180 harcosát, akik megpróbáltak behatolni a kelet-szíriai Deir-ez-Zór városának kormánycsapatok által ellenőrzött részébe - közölte az orosz védelmi minisztérium.

A szombati közlemény szerint a légicsapásokban megölt két parancsnok neve Abu Omar al-Beldzsiki és Abu Jasszin al-Maszri.

Hisám al-Hásimi Bagdadban élő szakértő, aki több közel-keleti kormány tanácsadója az Iszlám Állam ügyeiben, kétségét fejezte ki a szombati moszkvai bejelentés hitelességével kapcsolatban. Szerinte Abu Jasszin al-Maszri azonos Abu al-Hadzs al-Maszrival, akiről az oroszok pénteken azt közölték, hogy májusban Rakka mellett megölték. A másik, állítólag likvidált IÁ-parancsnokról, al-Beldzsikiről pedig a szakértő azt mondta, nem valószínű, hogy a támadás idején Szíriában lett volna.

Pénteken az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy az orosz légierő május 28-án a szíriai Rakka déli elővárosában egy IÁ-parancsnokságra mért csapást, ahol éppen a dzsihadista szervezet vezetői tanácskoztak. A közlemény szerint a tanácskozáson jelen volt Abu-Bakr al-Bagdadi, a terrorszervezet vezére is, aki a légicsapás következtében életét vesztetteaz IÁ tszámos magas rangú parancsnokával és mintegy 330 középszintű harctéri parancsnokával és harcosával egyetemben.

al-Hazíma, 2017. június 7. Az Egyesült Államok vezette szövetségesek által támogatott arab-kurd Szíriai Demokratikus Erők (SDF) fegyveresi a Rakkától északra fekvő al-Hazíma faluban 2017. június 6-án. Itt az SDF szóvivője bejelentette, hogy szervezete megkezdte a hadműveletet az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet szíriai központjának számító Rakka visszafoglalására. (MTI/EPA/Juszef Rabi Juszef)

al-Hazíma, 2017. június 7.
Az Egyesült Államok vezette szövetségesek által támogatott arab-kurd Szíriai Demokratikus Erők (SDF) fegyveresi a Rakkától északra fekvő al-Hazíma faluban 2017. június 6-án. Itt az SDF szóvivője bejelentette, hogy szervezete megkezdte a hadműveletet az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet szíriai központjának számító Rakka visszafoglalására. (MTI/EPA/Juszef Rabi Juszef)

Washington közölte, hogy nem tudja megerősíteni Bagdadi halálát, és nyugati, valamint iraki illetékesek is kétségüket fejezték ki a hír hitelességét illetően. Bagdadi haláláról az elmúlt években többször is megjelentek utólag meg nem erősített értesülések.

Az Iszlám Állam közel áll a vereséghez két fő erősségében, a szíriai Rakkában és az iraki Moszulban, miután csaknem három éven át a két országban hatalmas területeket vont ellenőrzése alá több millió lakossal. Moszul ostromában egy Washington vezette nemzetközi koalíció nyújt támogatást az iraki kormányerőknek, míg Rakka visszavételében az Egyesült Államok a Szíriai Demokratikus Erőket (SDF) támogatja, amelyben arab és kurd fegyveresek harcolnak. Szíria területén az Iszlám Állam utolsó fellegvára a kelet-szíriai Deir-ez-Zór tartományban van. A 2014 óta ostromlott tartományi székhely, Deir-ez-Zór keleti részét az IÁ ellenőrzi, míg nyugati és déli kerületei, valamint a katonai repülőtér a kormányerők kezén vannak.