Havanna: Trump megint rossz tanácsokat kapott

 

A kubai kormány visszautasította az amerikai elnök "ellenséges retorikáját", de közölte, hogy kész a "tiszteletteljes párbeszédre" az Egyesült Államokkal a kölcsönös érdekek alapján.

A helyi idő szerint péntek este a televízióban beolvasott nyilatkozat Donald Trump aznap bejelentett, a kétoldalú kapcsolatokat korlátozó intézkedéseire volt válasz. “Az ellenséges kijelentésekkel megtűzdelt beszéd a nyílt konfrontáció korszakát idézte fel (…) A blokádot szigorító intézkedések azonban nem fogják elérni a céljukat és nem fogják meggyengíteni a forradalmat (…) Trump megint rossz tanácsokat kapott, és olyan döntéseket hozott, amelyek egy szélsőséges emigráns kubai kisebbség érdekeit szolgálják” – hangzik a nyilatkozat, amely azonban békülékenyebben folytatódik.

Kuba folytatni akarja a tárgyalásokat az Egyesült Államokkal számos területen. “Az eltelt két év megmutatta, hogy a két ország képes együttműködni és egymás mellett létezni civilizált módon” – üzente Havanna.

Változik az amerikai Kuba-politika

Az amerikai elnök azt jelentette be, hogy kormánya új politikát hirdet, és a jövőbeni amerikai Kuba-politikát a kubai emberi jogi helyzet javításához és a havannai kormányzatnak a politikai és gazdasági szabadság megteremtése érdekében teendő konkrét lépéseihez köti.

Az új Kuba-politika első intézkedéseként – szigorúan alkalmazva az Egyesült Államok törvényeit – Washington érvényben tartja a kubai kormányzat elleni szankciókat, mindaddig, amíg a szigetországban nem bocsátják szabadon a politikai foglyokat – mondta.

A kubaiak egyenes adásban követhették a televízióban Trump Miamiban elhangzott bejelentéseit, amelyek a hírügynökségek szerint sokakban aggodalmat keltettek.