Afrikáról és a klímapolitikáról is tanácskozott a pápa Merkellel

 

Afrikáról, a párizsi klímaegyezményről és multilaterális politikai és társadalmi kérdésekről is szó volt Ferenc pápa és Angela Merkel találkozóján szombaton a Vatikánban, s a német kancellár Pietro Parolin szentszéki államtitkárral is egyeztetett az aktuális nemzetközi kérdésekről.

A pápával folytatott, a vatikáni protokoll szerint hosszúnak számító, 40 perces találkozója után Merkel a jelen lévő újságírók szerint sajnálatát fejezte ki, hogy Egyesült Államok kilépett a globális felmelegedés mérséklésére kidolgozott egyezményből. A katolikus egyházfő és a német kancellár a “falak ledöntésének” szükségességét hangsúlyozta. Téma volt a G20-csoport júliusban esedékes hamburgi csúcstalálkozója, amelynek egyik kiemelt témája szintén az éghajlatváltozás lesz. A világ 19 gazdaságilag fejlett országát és az EU-t tömörítő csoport soros elnöki tisztét jelenleg Németország tölti be.

A magánaudiencián, amelyre Merkelt a férje és egy delegáció is elkísérte, a katolikus egyházfő részvétét fejezte ki Helmut Kohl volt német kancellár pénteken bekövetkezett halála miatt.

Vatikánváros, 2017. június 17. Ferenc pápa (j) magánkihallgatáson fogadja Angela Merkel német kancellárt (k) és férjét, Joachim Sauert (b) a Vatikánban 2017. június 17-én.   (MTI/EPA/Ettore Ferrari)

Vatikánváros, 2017. június 17.
Ferenc pápa (j) magánkihallgatáson fogadja Angela Merkel német kancellárt (k) és férjét, Joachim Sauert (b) a Vatikánban 2017. június 17-én. (MTI/EPA/Ettore Ferrari)

Ez volt Ferenc pápa és a német kancellár hatodik találkozója 2013 óta. Legutóbb idén márciusban a Római Szerződések 60. évfordulóján rendezett római EU-csúcstalálkozó alkalmával találkoztak.

A kancellár Vatikánban ellátogatott a pápai állam területén található német temetőbe, valamint a XVI. Benedekről elnevezett német központba. Emellett találkozott Rómában Hans Zollner jezsuitával, a Pápai Gergely Egyetem kiskorúak védelmével foglalkozó központjának vezetőjével.