Újabb fővárosi rádiófrekvenciát pályáztat a médiatanács

 

Újabb fővárosi rádiós frekvenciapályázat tervezetét tette közzé honlapján a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa.

A hatóság pénteki közleménye szerint előző nap publikálták a médiatanács honlapján a a budapesti 98,6 MHz-es hullámsáv pályázati felhívásának tervezetét.

Emlékeztetnek arra: a médiatanács márciusban kérte fel az NMHH Hivatalát két budapesti telephelyű rádiós műsorszolgáltatási lehetőség pályázatának kidolgozására; a másik frekvenciára, a Budapest 101,6 MHz-re vonatkozó pályázati felhívás tervezetét május elején tette közzé a hatóság.

Jelezték azt is: a testület 800 ezer forintos pénzdíjat ajánlott fel e heti ülésén hozott döntésével az idén harmadik alkalommal, augusztus 24. és 27. között Szatmárcsekén  megrendezendő Kulturális Filmek Fesztiválja fődíjasa számára.

A közlemény szerint több médiaszolgáltatóra szabott ki bírságot a médiatanács.

A Story5-öt, a 4-es csatornát és a Galaxy TV-t üzemeltető médiaszolgáltatójára kirótt 615 ezer forintos szankció oka, hogy a társaság az idei első negyedévben 41 alkalommal tett közzé a környező műsorszámokhoz képest hangosabb reklámblokkot.

Több médiaszolgáltatóra bírságot szabott ki a médiatanács

A Civil Rádió figyelmen kívül hagyta, hogy társadalmi célú reklámokat csak megfelelő főcímmel jelentethet meg, illetve alulteljesítette a szöveg, a magyar zenei művek, az ismételt műsorszámok, a közszolgálati műsorszámok, továbbá híradások arányaira tett napi, illetve heti vállalásait, ezért médiaszolgáltatójának összesen 110 ezer forint bírságot kell fizetnie.

A TV2-t 700 ezer, a Balaton Televízió szolgáltatóját 35 ezer forint bírság megfizetésére kötelezi a Médiatanács burkolt reklám miatt. Előbbi a január 13-i Mokka című adásban egy magyar síközpontot, míg utóbbi a Közéleti Kávéház című műsorában egy étterem szolgáltatásait mutatta be jogszerűtlen módon – írják.

A médiatanács összesen 35 pályázatot támogatott

A debreceni központú TVD1+ szolgáltatója január 2-án két alkalommal szintén törvénysértő, burkolt reklámmal élt, amikor klipjeibe ágyazottan, promóciós sávja mellett reklámsávot is alkalmazott műsorsugárzás közben. A médiatanács határozatban hívta fel a médiaszolgáltató figyelmét, hogy haladéktalanul tegyen eleget a jogszerű magatartás követelményeinek, és a jövőben tartózkodjék a jogsértésektől. A grémium a jogkövetkezmények kiszabásakor mindig az arányosság és fokozatosság elvét szem előtt tartva, az ügy összes körülményének figyelembe vételével hozza meg döntését.

A médiatanács összesen harmincöt pályázatot 155,2 millió forinttal támogatott. A támogatásokat a helyi és körzeti televíziós műsorok gyártására, illetve a közösségi rádiók és tévék működési és üzemeltetési költségeihez járulékos forrást kínáló kiírásokon lehetett elnyerni a Magyar Média Mecenatúra programban.