Orbán: Senki sem kötelezhet minket álláspontunk feladására

 

Senki sem kötelezheti Magyarországot a bevándorlással kapcsolatos álláspontja feladására, a magyarok ugyanis világossá tették: nem akarnak illegális bevándorlókat látni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió 180 perc című műsorában a kvótaügyben Magyarországgal szemben indított kötelezettségszegési eljárásról.

Orbán Viktor kihangsúlyozta: magyar Magyarországot akarunk és európai Európát. Nem akarunk részt venni olyan kísérletekben, amelyek átalakítják akár Magyarországot, akár a szélesebb otthonunkat, Európát. Azt várjuk el a vezetőinktől, hogy a közösséget érintő döntéseket mindig a magyarok érdekéből vezessék le.

Magyarország nem vesz részt effajta kísérletekben 

Az egyes tagállamoknak meg van a joguk egy olyan kísérlethez, hogy az európai kulturális hagyományokat félretéve összevegyítsék a másik kultúrával, vallással, egy másik világnézettel és tömegesen engednek be idegen népelemeket – tette hozzá a miniszterelnök.

Úgy folytatta: az az Európa, amit mi ismerünk és szeretünk, amit tisztelünk és ahová vágytunk a kommunizmus idején, és ahova most is boldogan utazunk, ez az Európa meg fog változni, ha a dolgok így folytatódnak. Ha a németek, a franciák, az olaszok effajta kísérletnek akarják kitenni magukat, mi ezt a jogot nem tagadhatjuk el. De azt kérjük, hogy ne kényszerítsék ránk, hogy egy ilyen kísérletben mi is részt vegyünk.

Több millió ember nyilvánította ki akaratát

A miniszterelnök kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, nemzeti konzultáció nélkül is elég elszánt tudna maradni. De nem ugyanaz az álláspont, amit a kormány néhány tagja hosszas viták után alakít ki, illetve, amit több millió ember. Más a súlya, a kötőereje, a betartásához fűződő elvárás és a külvilág is másként tekint rá – mutatott rá.

Budapest, 2016. május 6. Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Rádió stúdiójában, ahol interjút ad a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában 2016. május 6-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán

MTI Fotó: Máthé Zoltán

A miniszterelnök elmondta: az Eurábiával, vagy az iszlám és a keresztény kultúra maradványainak az összevegyítésével próbálkozó országoknak be kell látniuk, hogy nem a miniszterelnök, nem a magyar kormány, hanem a magyar nép nyilvánítja ki minden lehetséges formában, hogy nem akar ilyen kísérletnek a részese lenne.

Nem vagyunk egyedül az álláspontunkkal

Senki sem kötelezhet bennünket arra, hogy feladjuk az álláspontunkat – jelentette ki Orbán Viktor arra a kérdésre válaszolva, hogy van-e forgatókönyv, ha a kötelezettségszegési eljárás végén a bíróság elmarasztalja hazánkat. Egy kormányt még csak-csak meg lehet szorongatni, de egy népet már nem – tette hozzá. Emlékeztetett Európában nem egyedüliként képviseljük ezt az álláspontot, más tagországok is hasonlóan vélekednek ezzel a kérdéssel kapcsolatban.

Ki kell tartanunk az álláspontunk mellett, és majd meglátjuk mi lesz a bírói ítélet után – hívta fel a figyelmet a miniszterelnök. Úgy folytatta: egy dolog biztos, a magyar nép világosan kinyilvánította, hogy nem kíván különböző kultúrájú és civilizációjú embereket az országba beengedni. Nem akarja feladni az eddig elért gazdasági és társadalmi eredményeket. Biztonságban akarnak élni, nem akarnak illegális bevándorlókat – jelentette ki.

Megerősítette, hogy ez volt minden idők legsikeresebb nemzeti konzultációja. Nekem, mint miniszterelnöknek az a dolgom, hogy diplomáciai úton elérjem a dolgok úgy maradjanak, ahogy azt a magyarok akarják.

Árvizeken nőttem fel, ha a gát szivárogni kezd és megbontják, előbb-utóbb áttör a víz – mondta a miniszerelnök arra a kötelező betelepítéssel kapcsolatos kérdésre. Az álláspontunk mellett ki kell állni, nem ravaszkodni kell, hanem megvédeni azt – hangsúlyozta.

Hagyjanak minket békén a német politikusok!

Orbán Viktor úgy reagált arra, hogy mindkét német kancellárjelölt megszólalt a hazánk ellen folyó eljárás ügyében: Magyarország mindig megadta a tiszteletet a németeknek, elvárjuk, hogy ők is ezt tegyék. a miniszterelnök nem emlékezett, hogy a magyar kormány valaha is megmondta volna német társának, mit és hogyan gondoljanak, vagy miként rendezzék az életüket. Nem indulunk a német választásokon, ezért arra kérjük a német politikusokat, hagyjanak minket békén – mondta a miniszterelnök a műsorban.

Az Egyesült Államok szabályozásához képest mi udvariasak vagyunk

A civilekkel kapcsolatban úgy fogalmazott: a Velencei Bizottság egy kevésbé izgalmas álláspontot fejtett ki. Megszokott típushiba, hogy összekeverik a jogot a politikával – tette hozzá. A jogi okfejtésben leírt állítások zömével nem vitatkozunk, de van mellette egy „politikai epeömlés”, mivel a Velencei Bizottság nem szereti azokat az országokat, amelyek ilyen szabályokat hoznak létre.

Az Egyesült Államokban a külföldről finanszírozott szervezetek szabályozása sokkal szigorúbb, hozzájuk képest mi udvariasak vagyunk. Bármilyen kiadványon fel kell tüntetni, hogy külföldről finanszírozták – mondta a miniszterelnök. Ennek elmulasztását szankcionálják, pénzbüntetéssel, börtönnel. Az ott működő, külföldről támogatott NGO-k szabályozása nagyságrendekkel szigorúbb – mutatott rá Orbán Viktor.

A miniszterelnök felhívta a figyelmet: azokat a szervezeteket, akik pénzt vagy használt ruhát gyűjtenek, senki sem fogja különösebb érdeklődéssel követni. Azok a szervezetek szólaltak meg, akik részt vesznek a politikában és befolyásolni akarják a közvéleményt. Ehhez joguk van, de olyan álláspontokat képviselnek, amelyek nem magyar, hanem külföldi érdekekkel esnek egybe. Ilyen esetekben kérjük csupán azt, hogy jelezzék, külföldről támogatják őket.

A törvény ezt a magatartást nem bünteti, nem minősíti, egész egyszerűen átláthatóságot hoz létre – mutatott rá. Hozzátette: fel nem fogható, ha valaki nem szégyell pénz elfogadni, akkor miért szégyelli azt bevallani.

A törvényt mindenkinek be kell tartania

Magyarországon az az alkotmányos rend, hogy a magyar nép választott képviselői, az erre előírt szabályok szerint törvényt alkotnak, akkor azt mindenkinek be kell tartani. A magyar jogrendszerben polgári engedetlenség nincsen – reagált a miniszterelnök az interjúban a TASZ-ra. A jog kikényszerítése nem a kormány dolga, a jogszabályok betartatása felett őrködő magyar szervezetek feladata ez.

Komoly kihívások előtt állunk

A miniszterelnök elmondta azt is: Európa komoly kérdésekkel szembesül, amelyekre eddig nem sikerült jó válaszokat adni. A világ feltörekvő országainak a gazdasági teljesítménye és versenyképessége jobb, mint az Európai Unió. Az elmúlt időszak terrorcselekményei új, biztonsági kihívás elé állított mindenkit. Az a kérdés, hogy az EU képes-e a környezetében történő eseményeket alakítani, ura-e annak, ami a Balkánon vagy Ukrajnában történik.

Egyre kevesebb gyerek születik Európa országaiban, elöregedő társadalmak vannak, ennek fényében komoly kérdéseket vet fel az elkövetkező 15-20 év: ki és mit fog dolgozni, mennyi jövedelmet állít majd elő, miként lehet fenntartani a nyugdíjrendszert. Megnyugtató válaszokat az unió eddig még nem talált – hívta fel a figyelmet Orbán Viktor.

Minden bér emelkedni fog

A gazdasági helyzetről szólva Orbán Viktor arról beszélt, hogy az Országgyűlés csütörtökön elfogadta jövő évi költségvetést, és az idei év után 2018-ban is emelkedni fog a minimálbér, ahogyan minden más bér is. “Nincs olyan társadalmi csoport Magyarországon, amely a következő évben ne tehetne legalább egy lépést előre. (…) Jobb helyzetben leszünk jövőre, mint idén vagyunk” – hangoztatta, kiemelve a foglalkoztatás és az adófizetők számának bővülését, a gyermekvállalás támogatását. Utóbbival kapcsolatban megerősítette: a kormány nem migránsokkal, hanem magyar gyermekek megszületésével akarja orvosolni a népességfogyást, amiről persze a nők döntenek, a kabinet dolga a családbarát ország feltételeinek megteremtése.

Összegzése szerint az ország fejlődése józan ésszel aligha vitatható, “még az ellenzékiek is kínban vannak, amikor szamárságokat kell beszélniük arról, hogy az ország nem fejlődik, hanem hanyatlik”.

A válogatott szereplése egy Moháccsal ér fel

Azzal kapcsolatban, hogy az andorrai vereség után is Bernd Storck marad a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, a miniszterelnök azt mondta: “Mohács után vagyunk, a nemzeti válogatottunk legutóbbi szereplése egy Moháccsal ér fel”.

Annyival jobb a helyzet talán – folytatta -, hogy “a főnök vagy a király nem fulladt bele a Csele-patakba, tehát van az MLSZ-nek elnöke. (…) Most a szétszéledt és menekülő hadakat valahogy össze kell neki gyűjteni, hadrendbe kell állítani, és meg kell próbálni megvédeni azt, ami még a becsületünkből megmaradt, aztán ha ezt megtettük, vissza kell szerezni, amit elveszítettünk”.

Szavait azzal zárta, szurkol a labdarúgó-szövetség elnökének.​