Közel ötven törvényt fogadhatnak el ősszel

 

Negyvenhat törvényjavaslatot tartalmaz a kormány őszi törvényalkotási programja, köztük például az adózás rendjéről szóló új jogszabályt. A parlament honlapján közzétett program - amelyet Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes jegyez - havi lebontásban részletezi a kabinet terveit, leszámítva a nemzetközi szerződésekkel összefüggő törvényalkotási feladatokat. A tavasszal elfogadott 103 törvényből egy törvényt küldött vissza az államfő.

Három előterjesztés már a Ház előtt van így az, amely 80 méteres kútmélységig nem tenné szükségessé sem engedélyezési, sem bejelentési eljárás lefolytatását, továbbá a nyugdíjbiztosítási főigazgatóság államkincstárba beolvadása miatt szükséges javaslat, valamint a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény módosítása.

Magyarország 2018-as költségvetéséről szavaznak a képviselők az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. június 15-én. A parlament 127 igen szavazattal, 62 nem ellenében hagyta jóvá az előterjesztést. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Ezekről októberben várható parlamenti döntés, csakúgy, mint az adózás rendjéről szóló új törvényről – amelynek célja az ügyfélbarát adóigazgatási rendszer kialakítása -, amelyet Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kezdeményez majd várhatóan augusztusban.

Emellett a tervek szerint beépítik a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvénybe a 2018-as illetményemelésre vonatkozó rendelkezéseket, továbbá várható migrációs tárgyú törvénymódosítás és új jogszabály az ingatlan-nyilvántartásról.

Novemberben módosulhatnak a közbeszerzési előírások, törvény születhet az adóhatósági végrehajtásokról – miután a Nemzeti Adó- és Vámhivatal jövőre már általános végrehajtó szerv lesz közigazgatási ügyekben -, elfogadhatják a 2016-os zárszámadást, és terveznek adótörvény-módosítást is. Egy belügyminisztériumi tervezet alapján pedig a titkos információgyűjtésekkel összefüggésben meghatározó mértékű ellenőrzési jogkört kaphat az adatvédelmi hatóság elnöke.

Az év végén születhet döntés a közműcsatlakozásokkal összefüggő engedélyezési eljárások egyszerűsítéséről, és törvényt alkothatnak az agrártermékek eredetvédelméről, ahogyan a Magyar Pszichológus Kamaráról is. Napirenden lesznek emellett a családok pénzbeli támogatásait érintő módosítások a népesedési helyzet javítása, a gyermekvállalás ösztönzése céljából.

Száznál több törvény a tavaszi mérleg

Százhárom törvényt alkotott a parlament a csütörtökön zárult tavaszi rendes ülésszakában – derül ki az Országgyűlés Hivatalának adataiból.

A statisztika szerint – amelyet az Országgyűlés Sajtószolgálata juttatott el pénteken az MTI-hez – a 103 törvényből 36 új, 67 pedig módosított jogszabály. Emellett 8 határozatot fogadott el a Ház. A 103 törvényből 92-t a kormány, 11-et kormánypárti képviselők kezdeményeztek.

Az államfő egy törvényt küldött vissza megfontolásra.

A 37 ülésnap alatt 88 ellenzéki és 34 kormánypárti interpelláció hangzott el, míg kérdésből 139, illetve 25, azonnali kérdésből pedig 110 ellenzéki, 42 kormánypárti. Az ellenzék 1717 írásbeli kérdésére kapott választ a kabinettől. Napirenden kívül az ellenzéki képviselők 149-szer, a kormánypártiak 68-szor szólaltak fel.

Tizennyolc szavazás volt képviselői tiszteletdíj-csökkentésről, a mentelmi jogát senkinek sem függesztették fel.  A parlament bizottságai összesen 170 ülést tartottak.