Elhunyt Helmuth Kohl, korábbi német kancellár

 

Hosszú betegség után, pénteken elhunyt Helmut Kohl volt német kancellár. Sajtóhírek szerint péntek reggel, ludwigshafeni otthonában hunyt el. Orbán Viktor magyar miniszterelnök Facebook-oldalán búcsúzott tőle.

Meghalt Helmuth Kohl. A volt német kancellár Európa egyik legismertebb, és legnagyobb formátumú politikusa volt az utóbbi néhány évtizedben, akit sokan a német újraegyesítés atyjaként is emlegetni szoktak. Összesen 16 évig irányította a német kormányt.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusát először 1982-ben, az akkori NSZK-ban választották kancellárrá. A berlini fal leomlása után ő terjesztette elő a két Németország egyesítéséről szóló programot, amit sikerrel véghez is vitt. Így az 1990-es választáson ismét győzött.

Kancellári pályafutása nyolc évvel később ért véget, a CDU pártelnöki posztjáról is lemondott.

2007. január 25-én készült kép Helmut Kohl volt német kancellárról a svájci Lausanne-ben. Fotó: MTI/EPA/Martial Trezzini

Az utóbbi években betegsége miatt visszavonultan élt. Ritka nyilvános szerepléseinek egyike volt, amikor tavaly Orbán Viktor miniszterelnök meglátogatta őt. Helmut Kohl 87 éves volt.

A magyar kormányfő Facebook-oldalán búcsúzott tőle. „Isten nyugosztalja Magyarország barátját, a nagy öreget, Helmut Kohlt” – írta Orbán Viktor.

A Bild című német lap szerint a politikus péntek reggel, ludwigshafeni otthonában hunyt el. A CDU megerősítette a halálhírt.

 

Több politikus is részvétét fejezte ki, illetve méltatta Kohl munkásságát

Helmut Kohl elhunyt német kancellár “maga volt Európa”, halála pedig mélyen érintett – írta közleményében Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke pénteken. „Élettel töltötte meg az európai házat – nemcsak azért, mert Nyugat és Kelet felé is hidakat épített, de azért is, mert sohasem hagyott fel az Európa jövőjére vonatkozó tervek javítgatásával” – fogalmazott Juncker. Az Euórapi Parlament elnöke szerint Kohl egy látnok és egy olyan államférfi volt, aki az európai népek közötti megbékélést és az egységet védelmezte. Antonio Tajani mellett Donald Tusk is hasonló véleményt fogalmazott meg.

George H. Bush, az Egyesült Államok volt elnöke „a szabadság igaz barátjaként” és a második világháború utáni Európa “egyik legnagyszerűbb vezetőjeként” méltatta a volt német kancellárt. Bill Clinton, nyilatkozatában  arra hívta fel a figyelmet, hogy Helmut Kohl “felkészítette Európát a 21. századra”.

Helmut Kohl munkásságát a német politika utóbbi évtizedeinek két legfontosabb feladata, a haza egységének helyreállítása és Európa egységének megteremtése határozta meg – fogalmazott Angela Merkel német kancellár.

Nagy európaiként, az újraegyesült Németország és a francia-német barátság megalkotójaként méltatta az elhunyt Helmut Kohl kancellárt pénteken Emmanuel Macron francia elnök.