"Nem adják fel a plakáttörvény körüli harcokat"

 

A Fidesz-KDNP frakciója nem adja fel azt a célt, hogy az úgynevezett plakáttörvény kétharmados rendelkezéseit is megszavazza a parlament - mondta el az Országgyűlés elnöke csütörtökön az Inforádió Aréna című műsorában.

Kövér László közölte: a sarkalatos törvényi részek el nem fogadása miatt értelmetlen betűhalmaz lett a megszavazott törvény. Áder János köztársasági elnök nyilván nem tehet mást, mint hogy visszaküldi az Országgyűlés elé, és a frakció nem adja fel a tervét, hogy összegyűjtse a kétharmados támogatást – közölte.

A házelnök megjegyezte, a plakáttörvény miatt rendkívüli ülést tarthat az Országgyűlés a nyáron. Mint mondta, a “plakátolás korlátozása” abba az irányba hat, hogy lehetőség szerint szűkítsék időben a politikai kampányok terét.

Továbbá ez nyilvánvalóan szűkíti azt a lehetőséget is, hogy egy politikai párt valamilyen gazdasági érdekcsoport lekötelezettjévé váljon pont azért, mert szeretne minél jobban szerepelni egy választáson – fűzte hozzá Kövér László.

A törvényt mindenkinek be kell tartania, illetve be kell tartani

A külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvény kapcsán arról beszélt, hogy egy legitim törvényhozási aktus született, a törvényt mindenkinek be kell tartania, illetve be kell tartatnia.

Meg lehet tenni, hogy valaki nem tartja be a jogszabályt, de annak van szankciója – mutatott rá a házelnök.

Kövér László elmondta, hogy az őszi parlamenti ülésszak tervezetei között – amit most látni – nincs olyan kiemelkedő súlyú javaslat, amely miatt kiélezett politikai viták lennének várhatóak.

Budapest, 2017. június 15. Magyarország 2018-as költségvetéséről szavaznak a képviselők az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. június 15-én. A parlament 127 igen szavazattal, 62 nem ellenében hagyta jóvá az előterjesztést. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A kormány a családtámogatási rendszer kiépítése kapcsán terjeszthet elő javaslatokat

A házelnök nyugodt ülésszakra számít, szerinte a meghatározó az lesz, ami eddig is volt: a kormány a családtámogatási rendszer kiépítése és finomítása kapcsán terjeszthet az Országgyűlés elő javaslatokat.

A tragikus demográfiai folyamatokat meg kell állítani – hangsúlyozta.

A 2018-as választások kapcsán Kövér László elmondta, a parlament ülésszakát március közepén lenne célszerű lezárni.

Kövér László szerint a 2014 és 2018 közötti ciklus arról szól, hogy különböző társadalmi csoportok “léphetnek egyet előre”, jelentős mértékben emelkedik a jövedelem-színvonaluk.  2018-ban egy olyan ország lesz itt, a mi véleményünk, céljaink és szándékaink szerint a választások küszöbén, amelyik magabiztosan tekinthet a jövőbe és elégedetten tekinthet az elvégzett munkára vissza – mondta.

A házelnök szerint a mostani parlamenti ciklus legfontosabb törvénye a költségvetés mellett a határvédelem teljessé tételéről szóló törvény, hiszen ez Magyarország és az Európai Unió előtt álló legsúlyosabb kihívással kapcsolatban született.

Kövér László, aki a Fidesz Országos Választmányának elnöke is, elmondta: a kora ősz folyamán az összes partnerszervezettel megújítják a választási együttműködést, és a tavaszi kampány kezdetekor egy közös együttes nyilatkozatot fogadnak majd el.