Budapest szíve: tiltakozik a DK az ügyészségi döntés miatt

 

A Demokratikus Koalíció tiltakozik, hogy az ügyészség megszüntette a Budapest Szíve program nyomán indított büntetőeljárást - jelentette ki Gy. Németh Erzsébet, DK fővárosi képviselője csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

Emlékeztetett arra, az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) lezárta a 15 milliárd forint értékű program ügyében kezdeményezett eljárást és a keletkezett anyagot elküldte a magyar hatóságoknak, ám a Polt Péter vezette ügyészség elkezdte ugyan, de lezárta az eljárást.

A Budapest szíve program keretében átépített és felújított Károly körút látképe. MTI Fotó: Máthé Zoltán

A Budapest szíve program keretében átépített és felújított Károly körút látképe.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Mint elmondta: az OLAF vezetője a DK érdeklődésére levélben megerősítette, hogy fennáll a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja és ezzel kapcsolatban minden bizonyítékot átadtak a magyar hatóságoknak. Szerinte Polt Péter legfőbb ügyész ismét bebizonyította, hogy az Orbán-rendszer kiszolgálója és azért tevékenykedik, hogy a “fideszes bűnbanda szabadlábon maradjon”.

Ebben a helyzetben – folytatta – a DK kormányra kerülését követően 2018-ban csatlakozni kíván az Európai Ügyészséghez azért, hogy minden korrupt politikus börtönbe kerüljön – mondta Gy. Námeth Erzsébet.

Gréczy Zsolt a DK szóvivője újságírói kérdésekre válaszolva felháborítónak nevezte a kedden elfogadott, a civil szervezetekkel kapcsolatos szabályozást. Mint mondta, örömmel veszi tudomásul, hogy a nemzetközi közvélemény részéről is bírálatok hangzottak el a “civileket vegzáló” jogszabály miatt.

Ugyancsak kérdésre válaszolva, azzal kapcsolatban, hogy költségvetési csalás miatt eljárás indult Czeglédy Csaba szombathelyi szocialista képviselő ellen, úgy vélekedett: hozzá vannak szokva, hogy a választások közeledtével mindig megszaporodnak a vezetőszáron vezetett ellenzéki politikusok képei a híradókban.

Most is ez történik, mondta, hozzátéve, hogy ártatlanul elítélték Császy Zsoltot és Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. volt tisztségviselőit egy ügyben, Simicska Lajosnál egy egész éjszaka kutakodtak a hatóságok és most Czeglédy Csaba a soros.

Joggal szúrja a Fidesz szemét, hiszen ő buktatta le a szombathelyi “fideszes drogosokat” – tette hozzá Gréczy Zsolt.