Algák festették meg a Boszporusz vizét

 

Török kutatók szerint nem vízszennyezés, hanem a Fekete-tengerben elszaporodott fitoplanktonok változtatták kékeszöldre az elmúlt napokban a Boszporusz vizének színét.

Az Európát Ázsiától elválasztó szoros hirtelen színváltozását meglepődve fogadták Isztambul lakói, akik a közösségi médiában aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy vízszennyező anyag kerülhetett a szorosba, míg mások az Égei-tenger térségében hétfőn történt nagy erejű földrengéssel hozták összefüggésbe a csodálatos kék szín elvesztését.

A szoros türkizzé vált vize június 14-én. (Fotó: AFP)

A szoros türkizzé vált vize június 14-én. (Fotó: AFP)

Török óceánkutatók azonban szerdán közölték, nincs semmilyen rejtély az erős szaggal párosuló színváltozás mögött. Az Emiliania huxleyi tengeri alga elszaporodása okozza – közölte Ahmet Cemal Saydam, a Hacetteppe Egyetem professzora a Dogan török hírügynökséggel.

“A Fekete-tengeren robbanásszerűen elterjedt ez a tengeri alga, ami áldás az élővilágnak, mivel fontos szerepet játszik a légkör szén-dioxid-tartalmának szabályozásában” – tette hozzá.  Szavai szerint szó sincs vízszennyezésről, hozzátette, a jelenség jól jön a szardellának, amely népszerű vacsora a török éttermekben.

Algavirágzás a Fekete-tengeren. (Fotó: NASA/Aqua)

Algavirágzás a Fekete-tengeren. (Fotó: NASA/Aqua)

A Fekete-tenger színváltozását a NASA műholdjai is észlelték. Az amerikai űrkutatási hivatal szakemberei is úgy vélték, hogy a kokkolitofóraként ismert fitoplankton okozza az elszíneződést. Az Emiliania huxleyi a kokkolitofórák egyik faja.

“Ennek az egysejtű élőlénynek kalcium-karbonát lemezecskéi vannak, és ha az alga virágzik, tejfehérré változtathatja a tengerek vizét” – közölte a NASA, amely honlapján közzétette a fotókat.