Nemzetközi multikulturális fesztivál Pécsett

 

Nemzetközi multikulturális fesztivál lesz Pécsett Plácido Domingo tiszteletére. A Pécs - Plácido Domingo Classics alapítását maga az operaénekes, valamint Páva Zsolt pécsi polgármester, Mesterházy Gyula és Magony Andreas Zsolt társalapítók jelentették be április 6-án, New Yorkban.

A fesztivál június 22-én, a New York-i Metropolitan Opera sztárjainak gálakoncertjével indul. Június 24-én Placido Domingo közreműködésével bemutatásra kerül Verdi népszerű operája, a Traviata – mondta Magony Andreas Zsolt az M5 Kulturális Híradójában.

Bár Pécs főként most a színházi világ seregszemléjétől hangos, mégis a színházi falakon kívül is jelentős művészeti élet zajlik a megyeszékhelyen.

A bohóc alakja évszázadok óta inspirálja az alkotókat

Több tucat kísérőprogrammal várja a látogatókat a POSzT. Hamvai Kornél Hóhérok hava című művéhez készítettek jelmez terveket a Magyar Képzőművészeti Egyetem végzősei. 5 fiatal diplomamunkáiból nyílt kiállítás, valódi történelmi személyiségek és konstruált hősök alakjait tervezték meg a fiatal művészek.

A kultúrtörténet egyik legnagyobb titka a bolond, vagy, ahogy napjainkban ismerjük a bohóc figurája. Ez a megosztó karakter évszázadok óta inspirálja az alkotókat. Színházakban, kártyalapokon, de szobrokon is megjelenik a rejtélyes síró-nevető arc. Trischler Ferenc pécsi szobrászművész bronzból alkotta meg Harlekin figuráját.