A spanyol parlament elutasította a kormányfő elleni bizalmatlansági indítványt

 

A spanyol parlament alsóháza elutasította a Mariano Rajoy miniszterelnökkel szemben benyújtott bizalmatlansági indítványt Madridban.

A nyilvános, név szerinti szavazáson 82 képviselő támogatta a kormányfő leváltását kezdeményező javaslatot, 170-en voksoltak ellene, 97-en pedig tartózkodtak. A bizalmatlansági indítványt a baloldali Unidos Podemos (Együtt képesek vagyunk rá) pártszövetség nyújtotta be, lépését a kormányzó konzervatív Néppárt (PP) körül kirobbant korrupciós botrányokkal indokolva.

A bizalmi szavazást követően az ülésteremből távozó Mariano Rajoy újságíróknak azt mondta: elégedett az eredménnyel.

Pablo Iglesias, az Unidos Podemos vezetője az elutasító döntés ellenére úgy vélte, jó irányba haladnak ahhoz, hogy a kisebbségben kormányzó Néppárttal szemben létrejöjjön egy alternatív többség.

Madrid, 2017. június 13. Pablo Iglesias, a spanyol baloldali Podemos (Képesek vagyunk rá!) vezetője az ülésteremben a Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány vitáján a parlament alsóházában Madridban 2017. június 13-án. (MTI/EPA/Juanjo Martin)

16 órás parlamenti vitát tartottak

A kétnapos, összesen 16 órán át tartó parlamenti vita kezdetén Irene Montero, a második legnagyobb ellenzéki pártnak számító Unidos Podemos vezérszónoka korrupcióval vádolta a spanyol kormánypártot, és ábécé sorrendben sorolt fel több tucatnyi korrupciós eljárást, amellyel kapcsolatban a kormánypárt valamelyik politikusának neve felmerült.

Mariano Rajoy kormányfő felszólalásában “bohózatnak”, “paródiának” nevezte az ellene benyújtott bizalmatlansági indítványt, amelyet – mint mondta – valótlanságok inspiráltak.

Bizalmatlansági indítványában az Unidos Podemos Pablo Iglesiast nevezte meg kormányfőjelöltjeként, aki beszédében kijelentette: Mariano Rajoy a korrupció miniszterelnökeként fog bevonulni a történelembe.

A politikusok több körben is vitáztak egymással, majd a parlamenti frakciók reagáltak a jelölt szavaira.

Madrid, 2017. június 13. Képviselők az ülésteremben a Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány vitáján a parlament alsóházában Madridban 2017. június 13-án. (MTI/EPA/Javier Lizon)

A spanyol parlamentben két alkalommal tartottak bizalmi szavazást a miniszterelnökről

Pablo Iglesias a legnagyobb ellenzéki párthoz, a Spanyol Szocialista Munkáspárthoz (PSOE) szólva kérte, hogy keressék az együttműködést a konzervatívok leváltása érdekében.

José Luis Ábalos, a szocialista párt szóvivője hangsúlyozta: bár a kormány megérdemli az ellene benyújtott bizalmatlansági indítványt, de pártja sem az Unidos Podemos ismertetett programját, sem Pablo Iglesias személyét nem tartja “életképes” alternatívának. A szocialista képviselők ezért tartózkodtak a voksolásnál.

A spanyol parlamentben az elmúlt negyven évben két alkalommal tartottak bizalmi szavazást a miniszterelnökről. Az elsőt 1980-ban, amikor a centrista Adolfo Suárez volt a kormányfő. A másodikat 1987-ben, akkor a szocialista Felipe González állt a kormány élén. A parlament egyik esetben sem vonta meg a bizalmat a miniszterelnöktől.