18 milliárdnyi drogpénz tisztára mosását derítette fel a NAV

 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közép-dunántúli pénzügyi nyomozói 18 milliárd forint kábítószer-kereskedelemből származó pénz tisztára mosásával gyanúsítják egy nemzetközi bűnszervezet 36 tagját - közölte a szervezet sajtóreferense szerdán az MTI-vel.

Hideg-Göblyös Rita tájékoztatása szerint a társaságot egy Budapesten élő egyiptomi férfi és magyar társa irányította. A tagok Hollandiából és Németországból éveken át autóba rejtve hoztak kábítószer-kereskedelemből származó pénzt Magyarországra. Az összegeket később Szlovákiában bankszámlákra fizették be, majd távol-keleti országokba utalták át.

Emellett a bűnszervezet Ukrajnából és Szerbiából származó adózatlan cigarettát vásárolt Magyarországon, az árut az Európai Unió országaiban adták el. A cigarettát rejtekhelyes kisteherautókkal, családi utazás látszatát keltve, vagy dupla hátfalú kamionokkal szállították.

A gyanú szerint a pénzmosásban 18 milliárd forint értékű valuta fordult meg az elkövetők keze között, az illegálisan forgalmazott cigaretta értéke pedig csaknem 780 millió forint.

Az ügyben több akció keretében szereztek be a bizonyítékokat és foglaltak le ingatlanokat, autókat, bankszámlákat a NAV közép-dunántúli pénzügyi nyomozói. A bűncselekmény nemzetközi szálait többek között az Europol bevonásával derítették fel.

A 36 gyanúsítottnak bűnszervezetben elkövetett pénzmosás és orgazdaság miatt kell felelnie. A pénzügyi nyomozók a nyomozati iratokat vádemelési javaslattal küldték meg a Fővárosi Főügyészségnek – ismertette a sajtóreferens.