Netanjahu-per: pénzbírságra ítéltek egy újságírót

 

Egy izraeli bíróság első fokon százezer sékeles (mintegy nyolcmillió forintos) pénzbírságot szabott ki egy újságíróra, mert bizonyítottnak látta, hogy megrágalmazta a Netanjahu házaspárt - közölte a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet vasárnap.

Igal Sarna, a Jediót Ahronót publicistája a Facebookon tett bejegyzésében azt állította, hogy Sara Netanjahu a Jeruzsálem és Tel-Aviv közötti autópályán megállíttatta a miniszterelnöki konvojt, és kiszállásra késztette közös autójukból Benjámin Netanjahu miniszterelnököt, mert összevesztek és nem volt hajlandó egy kocsiban tovább utazni férjével. A házaspár rágalmazásért beperelte az újságírót, és 279 ezer sékelt (mintegy huszonkét millió forintot) követelt kártérítésként. Márciusban a bíróság előtt azt vallották, hogy ilyen eset nem történt, és sérelmezték, hogy Sarna az eset közzététele előtt nem fordult hozzájuk kérdéseivel.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök látogatást tesz az új Nemzeti Emlékcsarnokban az épület átadása alkalmából a jeruzsálem Herzl-hegyi katonai temetőben 2017. április 30-án, az emlékezés napja előtti napon (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)

Sarna azt állította, hogy a biztonsági szolgálatnál dolgozó ismerősétől értesült az esetről, amelynek megtörténtében továbbra is bizonyos, de nem nevezte meg forrását. Azzal vádolta a kormányfőt, hogy a perrel el akarja hallgattatni és anyagilag ellehetetleníteni. ”A bemutatott esemény támadó, bántó és kínos a kormányfő számára, egy gyenge, bizonytalan, a felesége által vezérelt ember benyomását kelti” – indokolta ítéletét a bíró, aki szerint a bejegyzés legalábbis részben rosszindulatú és visszataszító volt, célja a felperesek megalázása és megszégyenítése volt.

A döntést a Netanjahu házaspár megelégedéssel fogadta, az újságíró viszont jelezte, hogy megfellebbezi a döntést – a Jediót Ahronót Izrael egyik legnagyobb napilapja, és gyakran bírálja a miniszterelnök munkáját.