Mindjárt sírnom kell! - mondta Diane Keaton Woody Allennek

 

Azon ritka pillanatoknak lehettek szemtanúi a nézők, amikor Woody Allen újra színpadra lépett. Tette mindezt régi barátja kedvéért, a gyönyörű és ma is ellenállhatatlan Diane Keaton kedvéért, aki életműdíjat kapott.

Egyszerűen felfoghatatlan, hogy a még mindig rakoncátlan huszonévesnek tűnő nő, kedvenc Annie Hallunk egész pontosan 71 éves. Ez az a kor, ami egy színésznő esetében általában sok mindenre ad lehetőséget, de a legritkább, hogy önfeledt örömre. Már pedig Diane Keaton úgy képes viselni a korát, úgy képes igazi nő maradni, hogy az valamennyi női rajongója számára abszolút és megfellebbezhetetlen példát jelenthet. Példát, ahogy korunkkal és az azzal járó változásokkal többé-kevésbé megbékélve, merünk élni, romantikusnak maradni és mosolyogni, mosolyogni.

 

Az Amerikai Filmintézet életműdíját Diane Keaton kapta. Fotó: MTI/AP

Az Amerikai Filmintézet életműdíját Diane Keaton kapta. Fotó: MTI/AP

Keaton az 1977-es Annie Hall című filmben nyújtott alakításáért nyerte el a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat. Eddigi pályafutása során olyan klasszikusokban játszott, mint A keresztapa (1972), a Manhattan (1979), valamint a Nappalok és éjszakák (1977). Oscar-díjra jelölték továbbá a Marvin szobája (1996), a Vörösök (1981) és Minden végzet nehéz (2003) című filmekért.

Az Amerikai Filmintézet (AFI) még októberben jelentette be, hogy Diane Keatont életműdíjjal jutalmazzák júniusban. Howard Stringer, az AFI igazgatóságának vezetője a színésznőt méltatva elmondta, Keaton ugyanúgy brillírozik a drámai szerepekben, mint a komédiákban. “Az olykor hatalmas erőt, vagy épp sebezhetőséget sugárzó karakterek megformálásával újra és újra megdobogtatja a világ szívét” – tette hozzá.

És lám, elérkezett a pillanat, hogy Los Angeles-ben Keaton átvehssse a megérdemelt díjat, az AFI legmagasabb kitüntetését.

Keaton a legkevésbé számított rá, hogy a díj átadója öreg barátja, első Oscar-díjas szerepének rendezője és filmbéli partnere, Woody Allen lesz. A 81 éves rendező manapság már ritkán jelenik meg a nyilvánosság előtt, ezért is volt kivételes a pillanat.

A rendező elmondta, elképesztően hosszú utat tettek meg mindketten az Annie Halltól idáig. Viccesen megjegyezte, hogy nem nevezné könyörtelenül ambiciózusnak a fiatal Keatont, de amikor őt tehetséges rendezőnek titulálta az Freud-i elszólás volt, hiszen ezzel is csak azt üzente, hogy ő mindössze egy lépcsőfok volt a színésznő pályáján…

“Attól a pillanattól kezdve, hogy találkoztam vele óriási ihletet jelentett a számomra. Mindazt, amit sikerült tökéletesre csiszolnom az életemben, biztos, hogy neki köszönhetem” – mondta meghatottan Allen.

Woody Allen adta át Diane Keaton életműdíját. Fotó: MTI/AP

Woody Allen adta át Diane Keaton életműdíját. Fotó: MTI/AP

Amihez Keaton pedig – már az életműdíjjal a kezében – roppant nőiesen annyit tett hozz- hogy rögtön elsírja magát… És ahelyett, hogy hosszú köszönőbeszédbe fogott volna, egyszerűen elénekelte az Annie Hallból a Seems Like Old Times című dalt, (majdnem) pont úgy, ahogy egykoron.

A nézők felállva tapsoltak, Meryl Streep és Jane Fonda köszöntötte még a “klubban” a színésznőt, kilencedikként a sorban Bette Davis, Lillian Gish, Barbara Stanwyck, Elizabeth Taylor, Barbra Streisand és Shirley McCane (Streep, Fonda) után.