Robbanószerkezettel támadták meg a kijevi amerikai követséget

 

Robbanószerkezetet dobott a kijevi amerikai külképviselet területére egy ismeretlen támadó csütörtök éjszaka, a robbanásban senki nem sebesült meg.

Az ukrán rendőrség Facebook-oldalán közölte: éjfél után öt perccel érkezett bejelentés a kijevi rendőrséghez a robbanásról.

A nyomozók a helyszínelés során megállapították, hogy egy ismeretlen támadó robbanószerkezetet dobott a követség területére – idézte az UNIAN ukrán hírügynökség a szűkszavú közleményt. A rendőrség először terrorcselekménynek minősítette az esetet, de később garázdaságként kezelte, jelentették be.

Kijev garázdaságként kezeli a támadást

Az ukrán hatóságok garázdaságnak minősítették át azt, hogy egy ismeretlen robbanószerkezet dobott be csütörtökre virradóra az Egyesült Államok kijevi nagykövetségének területére.

A belügyminisztérium közleményében azzal magyarázta a kezdetben terrorcselekményként kezelt incidens átminősítését, hogy a bedobott tárgy nem tudott volna senkiben sem kárt tenni. A tárca továbbra sem közölte, pontosan mit dobtak be a külképviselet parkos területére.

Előzőleg az amerikai nagykövetség sajtóattaséja is arról tájékoztatta az UNIAN ukrán hírügynökséget, hogy szerintük nem terrortámadást követtek el a külképviselet ellen. Mindazonáltal az ukrán külügyminisztérium elítélte az incidenst, hangsúlyozva, hogy Ukrajna elismeri a nemzetközi jog szerinti felelősségét a területén lévő külképviseletek biztonságának szavatolásért.

Megvan a tettes alakja

Közben az Obozrevatyel ukrán hírportál meg nem nevezett forrásra hivatkozva azt jelentette, hogy az amerikai képviselet térfigyelő kamerái rögzítették az elkövető alakját, s a felvételt megmutatták az ukrán rendvédelmi szerveknek.

A kijevi rendőrség által közölt fotón az látható, hogy a szerkezet a kerítés és a zászlórúd között robbant fel, és körülbelül két méter átmérőjű körben égette ki a gyepet. Az UNIAN a fénykép alapján azt feltételezi, hogy vélhetően egy hang-fény gránátot dobott át az elkövető a nagykövetség kerítésén.

Anton Herascsenko parlamenti képviselői és belügyi tanácsadó azon gyanújának adott hangot a 112 Ukrajina hírtelevíziónak nyilatkozva, hogy az incidens hátterében Oroszország állhat, amely ismételten azt akarja elhinteni, hogy Kijevben rossz a közbiztonság.

Sokszor történnek robbantásos merényletek Ukrajnában

Március végén is történt egy külképviselet elleni támadás Ukrajnában: az ország nyugati részében, Luck városában ismeretlen tettesek gránátvetővel rálőttek a lengyel főkonzulátus épületére. A támadásban senkinek sem esett baja, az épület ablakai viszont kitörtek, és az egyik ablak fölött beszakadt a tetőszerkezet.

A főkonzulátus elleni terrortámadás elkövetőit máig nem fogták el. Az SZBU két nappal később közölte: kiderítette, hogy egy bizonyos Mikola Dulszkij, a Nazsdak (dörzspapír) nevű radikális civil szervezet Oroszországban bujkáló vezetője tervelte ki a merényletet az orosz titkosszolgálatok “megrendelésére”. Kijev feltételezése szerint a lengyel külképviselet elleni támadás célja az volt, hogy megrontsák Ukrajna és Lengyelország viszonyát.

Kijevben tavaly március elején ismeretlenek tűzijáték-rakétákat dobtak be a kijevi orosz nagykövetség hátsó udvarába. Senki sem sérült meg. Az incidenst az ukrán rendőrség garázdaságnak minősítette. Még aznap az Oroszországban akkor még fogva tartott Nagyija Szavcsenko ukrán katonanő szabadon engedéséért tüntetők tojásokkal és kövekkel dobálták meg az orosz külképviseletet, de nem tettek komoly kárt az épületben.