Plakátokon mesél filmjeiről Karády Katalin, Jávor Pál és a többiek

 

Nyolcvanöt éves lett a magyar hangosfilmgyártás; a születésnapot az Országos Széchényi Könyvtár is megünnepli, méghozzá a filmek plakátjainak bemutatásával. Ez a tárlat tavaly már nagy sikert aratott Győrben. Az akkori kiállítási anyag most 120 alkotásra kiegészülve mesél a kor sztárjairól, a filmkészítőiről és a legnagyobb produkciókról.

A magyar hangosfilm 85. születésnapja alkalmából nyílt összegző, hiánypótló plakátkiállítás az Országos Széchényi Könyvtárban. A tárlaton 120 alkalmazott művészeti alkotás mesél az 1931-től 1944-ig tartó hőskorszak filmjeiről és sztárszínészeiről.

A plakátanyag az ország legnagyobb ilyen jellegű gyűjteménye – mondta el az M5 Kulturális Híradójában dr. Boka László, az Országos Széchényi Könyvtár tudományos igazgatója, aki arra is kitért, hogy az intézményük bír a korai, grafikai plakátok és a későbbi plakátok tekintetében is a legnagyobb, több mint százezres állománnyal. Ebből válogattak most adott időszakra, adott stílusra és műfajra bontva.

Karády Katalin, Jávor Pál, Tolnay Klári, Kabos Gyula…

A filmplakátok tematikáját mindig az adott film adta. A plakáton, azaz a film reklámhordozóján „nagyon sokszor azt látjuk, hogy vagy csak a színészek portréi vannak rajta, vagy egy-egy jelenet a filmből. Kenyeres György, vagy például Győri Gy. László voltak azok a grafikusok, akik nagyon sok ilyen filmplakátot készítettek el. Sokszor látszik az is, hogy ezek általában gyorsan, rohamtempóban készültek” – mondta a Kulturális Híradóban Fekete Dávid, Győr alpolgármestere, aki egyúttal a kiállítás kurátora is.

A plakátok a producer sürgetése miatt gyakran munkacímmel jelentek meg, sokszor még a korabeli cenzúra jóváhagyása nélkül.

Az első hangosfilm, A kék bálvány után 13 év alatt 360 alkotás született.

A gyűjtemény még nem teljes, de gyarapodik

A tavaly novemberi győri kiállítás megnyitója óta már több új plakát előkerült, köztük olyan is, amit korábban még kutatómunkával sem találtak meg. „A mai lányok” plakátja például első ízben most, az Országos Széchényi Könyvtárban látható.

A könyvtár kiállítása mellé egy díszalbumot is kiadtak, ami 600 oldalon részletesen mesél Magyarország filmes aranykoráról és grafikus hirdetéseiről.

A magyar hangosfilm plakátjai kiállítás október 7-ig tekinthető meg.