Nagyon egyszerű lesz az ingyenes nyelvvizsgát igazolni

 

A tervek szerint az ingyenes nyelvvizsgát 2018. január 1-től lehet majd igénybe venni. A részletszabályok kidolgozása még hátravan, de a kormányzat olyan rendszerben gondolkodik az Oktatási Hivatal segítségével, ahol nagyon egyszerűen, az elektronikus felületeket használva tudják majd beküldeni az igazoló papírokat a fiatalok.

Virtuális utazás, most éppen Berlinbe. Az ilyen internetes nyelvi óra évek óta megszokott a budapesti Patrona gimnáziumban. Nem kell hozzá más, mint egy okostelefon, némi helyismeret és természetesen jó nyelvtudás.

– A fiataloknak teljesen természetes, hogy egy mobiltelefont használnak, sőt, akkor vannak rosszul, amikor nem tehetik ezt. Miért ne használhatnák olyanra, ami neki is hasznos és tanulnak vele. Sokszor észre sem veszik és nagyon sok mindent megtanulnak ezzel – magyarázta Mátyásné Nagy Éva, a Patróna Hungariae Gimnázium némettanára.

Nyelv nélkül nem megy 

Az egyik tesztben a megadott képeket kell kommentálni a diákoknak egy speciális program segítségével. A fiatalok többsége láthatóan élvezte a hasonló feladatokat. Büszkén mesélték, hogy nem csak fotókról ismerik a német városokat, sok külföldi élményük is van már.

– Most voltunk Németországban, Münchenben az iskola keretében, ahol családoknál éltünk. Az elején a fogadó lányommal nagyon nehéz volt kommunikálni, mert nem volt annyira nyitott személyiség. De jó érzés volt a végére, hogy akkor már könnyen tudtunk beszélgetni. Várom a jövő szeptembert, amikor találkozunk ismét – mesélte Vágvölgyi Anett, az egyik diák.

Egy másiknak, Boginak is Münchenben volt a legemlékezetesebb élménye. Azt mondta, egy váratlan helyzet kényszerítette rá, hogy használja a nyelvet.

– Ellopták a telefonomat, és annyira magamra voltam utalva, hogy olyan jóban lettem a cserediákommal, hogy szinte csak vele beszélgettem; ugye a szüleimmel nem tudtam, interneten sem tudtam felvenni velük a kapcsolatot. De ez az egy hét annyira hasznos volt és annyira örülök neki, hogy megtörténhetett – idézte fel Samu Boglárka.

 Sokat segít a külföld 

Az iskola az emelt szintű nyelvi képzések mellett évente több külföldi tanulmányutat is szervez. Azt szeretnék, ha a diákok a hétköznapi nyelvhasználatot is megtanulnák egy-egy idegen országban. A tanárok szerint ebben az iskolában egyébként sincs nehéz dolguk a nyelvoktatással, a hozzájuk jelentkező diákok nagy része már a felvételkor erős alapszintű nyelvtudással rendelkezik. Erre pedig könnyű építeni. A gimnázium intézményvezetője azt mondta, ez az eredményeken is látszik, az érettségiig szinte minden diákjuk sikeres középfokú nyelvvizsgát tesz.

– Azért egy nyelvvel mindig meg kell küzdeni, de a célkitűzésben úgy látom, hogy mindenki számára világos: fontos megszerezni egy nyelvvizsgát. Jól kell beszélni, jól bírni legalább egy idegen nyelvet és mellé minimum egy jó alapot összeszedni egy másik idegen nyelvből – magyarázta Fehérpataky Balázs intézményvezető.

Jövőre már ingyenes lesz az első 

A kormány nemrég döntött arról, hogy ingyenessé teszi az első, legalább középfokú, államilag elismert nyelvvizsgát. Feltétel a maximum 35 éves kor, valamint az írásbeli és a szóbeli vizsga együttes megléte. A térítés összege megegyezik az emelt szintű érettségi megszerzéséhez szükséges nyelvvizsga díjával, amely jelenleg 34.500 forint. Ezt az Új Nemzedék Központon keresztül lehet majd visszaigényelni a sikeres vizsga után.

– Senki ne úgy képzelje el, hogy nagyon bonyolult űrlapokat kell majd kitöltögetni, aláírni, és azokat fizikailag Budapesten behozni bárhova. Olyan rendszerben gondolkodunk az Oktatási Hivatal segítségével, ahol nagyon egyszerűen, az elektronikus felületeket használva be tudják küldeni az igazoló papírokat a fiatalok. Mi le tudjuk ellenőrizni a saját adatbázisunkon keresztül, hogy valóban az első nyelvvizsgáról van-e szó, valóban sikeres volt-e. Ezt követően a megadott számlaszámra el fogjuk utalni ezt a maximum 34.500 forintot – fejtette ki Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

A törvény részletszabályainak kidolgozása még hátravan, a tervek szerint az ingyenes nyelvvizsgát 2018. január 1-től lehet majd igénybe venni.