Kamionnal mennek kamion ellen a terrorelhárítók

 

Teherautókkal zárta le a rendőrség az utakat Dániában egy karneváli ünnepségen, hogy megakadályozzanak egy esetleges gázolásos merénylet - olyat, mint amilyen tavaly Berlinben vagy Nizzában történt. Az elmúlt időszak terrorcselekményei miatt Európa-szerte fokozott a hatóságok ébersége. Olyannyira, hogy például hétfőn Berlinben a rendőrök egy út szélén parkoló autó USB-töltő kábeleiről hitték azt, hogy egy pokolgéphez tartoznak.

Hatalmas tömeg szórakozik önfeledten, jó hangulatban minden évben az észak-dániai Aalborgban, ahol Skandinávia legnagyobb karneválját szokták tartani.

A bulizók nagy részének talán fel sem tűnt, hogy idén az utcát keresztbeállított kamionok zárták le. Ezekkel akarták megakadályozni a nizzaihoz vagy a berlinihez hasonló gázolásos merényleteket.

Érthető, de rossz érzéseket kelt

A homokkal és földdel megrakott teherutók szinte bármit megállítanak, ami beléjük ütközik, miközben pedig viszonylag gyorsan mozgathatók, a fesztivál elkerítése miatt nem kellett órákra vagy napokra lezárni a várost – indokolta az intézkedést a dán rendőrség szóvivője.

Alig egy héttel a manchesteri terrortámadás után azonban voltak fesztiválozók, akikben kellemetlen érzéseket keltett a kamionok látványa. Marie Jensen a rendezvény résztvevője azt mondta, valahányszor kamiont lát, csak egy valami jut eszébe – mégpedig az, hogy „futás!”. Hozzátette, pontosan tudja, miért vannak ott ezek a teherautók: éppen az ő biztonságukat szavatolják.

Minden országban nagyobb készültség lesz a fesztiválokon

Ahogy egyre nyáriasabb az idő szerte Európában, egyre több fesztivál, utcai esemény várja a látogatókat. Ezek pedig – a hatóságok tavalyi tapasztalatai alapján – a terroristák elsőszámú célpontjai lehetnek. Szinte valamennyi európai országban azt ígérték, kiemelt biztonsági intézkedésekkel és fokozott éberséggel készülnek az idei fesztiválszezonra.

Nagy izgalmat okozott egy kábelhalom

Berlinben éppen a fokozott éberség miatt kellett lezárni egy forgalmas utcát. Több házat és egy óvodát is kiürítettek egy gyanús autó miatt.

Az útszélen parkoló járműre egy járókelő lett figyelmes. A műszerfalból kilógó kábeleket, valamint a hátsó ülésen egy benzineskannát látott a kocsiban. Azonnal hívta a rendőrséget. Az ügyeletes tiszt kérdezte az autó rendszámát, és szinte azonnal kiderült, hogy a rendszámtábla lopott.

A környéket perceken belül ellepték az egyenruhások. Őket is aggodalommal töltötte el a kábelek és a kanna látványa, így egy távirányítású tűzszerész robottal közelítették meg az autót. Alaposan átvizsgálták, és legnagyobb meglepetésükre kiderült, hogy a kábelhalom nem egy pokolgéphez tartozott, hanem egy házilag összeeszkábált USB töltőhöz.

Így végül több órányi izgalom után feloldották a zárlatot a környéken. A kocsi tulajdonosát előállították. Neki nem csak a kábelek és a benzineskanna miatt tettek fel keresztkérdéseket, a lopott rendszámtábla miatt is.