A lakosságot veszélyeztetve bonthatják a gödöllői városházát

 

Szabálytalanul, a lakosságot is veszélyeztetve bontják a gödöllői városházát a helyi Fidesz szerint. A Pest Megyei Kormányhivatal szerint az azbesztet is tartalmazó palatető bontása nem felel meg az előírásoknak, és a sitt tárolása sem megfelelő. A polgármester viszont azt mondta: nem találtak olyan szabálytalanságot, ami miatt le kellene állítani a munkálatokat.

Szinte az összes nyílászáró és a tető egy része is hiányzik már az egykori gödöllői városházáról. Az épület bontása ősz óta zajlik. A helyére játszóteret, szabadtéri színpadot és parkot tervez a város.

Gödöllő fideszes országgyűlési képviselője szerint a bontást szabálytalanul végzik. A párt helyi szervezete a közösségi oldalára feltett egy videót is, amely most hétvégén készült. A felvételen az látszik, hogy a munkások bontják a mérgező azbesztet is tartalmazó palatetőt.

„A közelben templomok, fagylaltozók, gyermeknapi családi forgatag volt, két gimnázium van a közvetlen közelben, étterem. Tehát olyan helyek, ahol az emberek gyakran megfordulnak. Ez egy egészségre nagyon veszélyes anyag. Azt gondolom, hogy a gödöllőiek egészségét nagyon-nagyon veszélyezteti az ilyen típusú bontás” – fogalmazott Vécsey László.

A képviselő közölte: az ügyről értesítette az illetékes hatóságokat. A polgármestert pedig felszólította, hogy adjon részletes tájékoztatást arról, mi történik a városháza veszélyes anyag tartalmú tetejének bontásánál.

Gémesi György azt mondta: hétfőn négy hatóság is szemlét tartott az építkezésen, és szerinte nem találtak olyan szabálytalanságot, ami miatt le kellene állítani a munkálatokat. Szerinte a Fidesz politikai kérdést csinál az ügyből, pedig nem az.

„Eldöntötte a képviselőtestület, ezt az épületet le kell bontani. Vannak benne kétségen kívüli veszélyes anyagok. A veszélyes anyagokat a megfelelő formában kell lebontani és elvinni és eltárolni. Ezzel kapcsolatosan nekünk megállapodásunk van a kivitelezővel” – fogalmazott Gémesi György.

Az ügyben a Pest Megyei Kormányhivatal is vizsgálódik. Közleményükben azt írták: először két héttel ezelőtt állíttatta le a munkálatokat, mert „a bontási tevékenység sem a jogszabályi előírásoknak, sem a munkáltató által megküldött munkatervnek nem felelt meg”. Szabálytalanul tárolták például a bontott palát.

Vasárnap újabb szemlét tartottat, ahol megállapították, hogy „már egy másik munkáltató munkavállalói szintén szabálytalanul végezték a palabontást”. Emiatt várhatóan bírságot szabnak majd ki.