Igazi földikutya-paradicsom a bajai természetvédelmi terület

 

Március elején országosan védett természetvédelmi területté nyilvánították a délvidéki földikutya bajai élőhelyét. Komoly előrelépés ez a fajfennmaradás szempontjából, hiszen a világon csupán három helyen élnek egyedei, ráadásul kevesebb, mint nyolcszáz példány ismert belőlük.

A világon ez az egyetlen olyan élőhely, ami kifejezetten a délvidéki földikutya védelmét szolgálja, emiatt lett országos jelentőségű természeti terület –  fejtette ki Tamás Ádám, a Kiskunsági Nemzetipark-igazgatóság természetvédelmi őrkerület-vezetője az M1 –Kék bolygó című műsorában. Szavai szerint ez nemcsak a faj védettségét vonja magával, hanem élőhelyének védelmét is.

Tamás Ádám, bár hosszú évek óta minden napját a természetben tölti, eddig egyetlen egyszer látott földikutyát, hiszen ez az őshonos állat szinte kizárólag a felszín alatt él.

Alapvetően vak, felszíni életre teljesen alkalmatlan állatfaj. Kizárólag a földalatti környezetben érzi jól magát, ehhez alkalmazkodott mind testfelépítésben, mind biológiájában. Ha a felszínre jön, akkor látszólag tanácstalan, céltalan állat látszatát kelti – magyarázta a műsorban.

Már csak azért is fontos lenne megvédeni a fajt, mert Baján kívül csak Kelebia és Ásotthalom, illetve Újvidék környékén élnek délvidéki földikutyák.

Ugró Sándor, a Kiskunsági Nemzetipark-igazgatóság igazgatója elmondta, a délvidéki földikutya alapvetően arra van berendezkedve, hogy hosszú távon és viszonylag mostoha körülmények között is képes legyen túlélni, akár még alacsony egyedszámból is. Szavai szerint eme utóbbi fenyegeti leginkább, aminek folytán genetikai leromlás is bekövetkezhetne, de valamiért azt látják, hogy a faj túléli az ilyen helyzeteket és ezeket képes kezelni.

Csakúgy, mint a legtöbb növény- és állatfaj, a földikutya is kiszolgáltatott a környezeti és az emberi tényezőknek. A Kiskunsági Nemzeti Park szakemberei március óta megfeszítve dolgoznak azon, hogy a bajai természetvédelmi terület a jövőben is ideális élőhely maradjon a földikutyáknak. A hulladék felszámolása mellett az élőhelykezelésre is nagy hangsúlyt fektetnek.

foldikutya2

A bajai élőhelyen valamivel több mint háromszáz földikutya él. Földalatti életmódjuk miatt meglehetősen nehéz megszámolni őket. Tamás Ádám kifejtette, a felméréshez sávok mentén lejárják a teljes területet, és ahol földikutyatúrás-csoportot érzékelnek, a közepére beállnak, és GPS-szel rögzítenek egy pontot. Ebből később ponttérképet kapnak, amivel jó képet tudnak kapni róla, hogy az adott időpontban, mely állatok aktívak.

A kicsi, barátságosnak tűnő, ám rendkívül akaratos rágcsálók Baján, a természetvédelmi besorolásnak köszönhetően háborítatlan körülmények között élhetnek. A Kárpát-medencében öt egymástól genetikailag nagyon különböző, sehol másutt elő nem forduló, önálló földikutyafaj honos. Magyarország területén napjainkban három faj, az erdélyi, a magyar és a délvidéki földikutya előfordulásáról tudnak a szakemberek.