Már akkora a biztonsági rés, hogy lassan kezelhetetlenné válik

 

Horváth József biztonságpolitikai szakértő úgy vélte, fel kell készülni arra, hogy a mostani biztonsági szint válik a normálissá, mivel az elmúlt két évben szinte minden hónapra jutott egy súlyos merénylet.

A manchesteri merénylet nem jelent irányváltást, mivel az Iszlám Állam eddig is tudatosan használt fiatalokat, az a stratégiájának része – jelentette ki a szakértő az M1 reggeli műsorában.

A terrorszervezet eddig is képzett ki fiatalokat közelharcra, gyilkolásra, illetve már 2 évvel ezelőtt közölte, hogy fiatal lányokat telepített Európába, akik majd öngyilkos merényleteket hajtanak végre – idézte fel.

Lassan kezelhetetlen lesz a helyzet

Horváth József úgy vélte, fel kell készülni arra, hogy a mostani biztonsági szint válik a normálissá, mivel az elmúlt két évben szinte minden hónapra jutott egy súlyos merénylet.

Kiemelte, a biztonsági rés már akkorára tágult, hogy az illetékes szervezetek számára lassan kezelhetetlenné válik.

A kemény mondatok nem elégségesek

Szerinte emiatt is az unió vezető politikusainak el kellene gondolkodniuk a migrációval, terrorizmussal kapcsolatos jövőképükről.

Felidézte: az elmúlt két évben minden egyes európai merénylet után megvalósult a kemény fellépés a terrorizmussal szemben, de csak a szavak szintjén. A gyakorlati lépések terén azonban nagyon csekély eredményeket lehet felmutatni – húzta alá.