V4 Híradó: Pappá szentelték a lengyel kormányfő fiát

 

Naprakész, tematikus hírek a V4 országaiból – tájékozódjon a négy ország politikai, gazdasági és kulturális eseményeiről az M1-en!

Javul a közlekedés hazánk és Szlovákia között

Javítani kell a Magyarország és Szlovákia közötti közlekedési összeköttetéseket - erről tárgyalt Szijjártó Péter Pozsonyban Érsek Árpád szlovák közlekedési miniszterrel. Szijjártó Péter ismertette a magyar kormány elképzeléseit a Győrt Dunaszerdahellyel összekötő kétszer kétsávos gyorsforgalmi útról. A megbeszélésen szó esett a négy tervezett Ipoly-híd megépítéséről, a közúthálózat összekapcsolásáról a kelet-magyarországi térségben, valamint egy új kompkapcsolat kiépítéséről.

„Mindkét ország nyitott gazdasággal rendelkezik, mindkét ország erőteljesen versenyez nemzetközi téren a beruházásokért, és egyértelmű, hogyha összefogunk, a határmenti együttműködést szorosabbra fűzzük, akkor nagyobb esélyünk van arra, hogy a nagyobb vállalati beruházásokat ebbe a térségbe hozzuk és itt jöjjenek létre az új munkahelyek. Ezért a két ország közötti összeköttetéseket kell javítani” – mondta Szijjártó Péter.

A magyar külügyminiszter tárgyalt a felvidéki magyaroknak nyújtandó gazdaságélénkítő csomagról is Miroszlav Lajcák külügyminiszterrel. Megvitatták azt is, hogy Magyarország milyen módon fogja támogatni a szlovák politikust az ENSZ-közgyűlés elnök tisztségéért beadott pályázatában. A nemzetközi szervezet 72. ülésszaka szeptemberben kezdődik.

Biztonságpolitikai konferencia volt Pozsonyban

Tárgyaltak a pozsonyi biztonságpolitikai konferencián a horvát elnökkel is a V4-országok vezetői. Kolinda Grabar-Kitarovič horvát államfő a közép-európai országok szorosabb együttműködését javasolja az energetika, a digitalizáció, és a közlekedés területén. A kezdeményezés része az energetikai infrastruktúra összekapcsolása is, Krk szigetén egy új cseppfolyós gáz-terminál kiépítésével, amely a lengyelországi és litvániai terminálokkal kerülhet így kapcsolatba.

Pappá szentelték a lengyel kormányfő fiát

Pappá szentelték Beata Szydlo lengyel kormányfő idősebbik fiát, Tymoteusz Szydlot. A 25 éves fiatalember élete eddig szorosan összekapcsolódott az egyházzal, kilencévesen döntött úgy, hogy ministrálni szeretne, majd hamarosan végleges döntést hozott arról, hogy egyházi pályára lép. Szülei ebben támogatták.

Évfolyamtársaival együtt hat éven át tanult a papi szemináriumban. A ceremóniára a Bielsko Biała-i Szent Miklós székesegyházban kerül sor szombaton.

Meghalt Zbigniew Brzezinski

Brzezinski az amerikai külpolitika elmúlt évtizedeinek egyik legbefolyásosabb személyisége. A lengyel származású politikus, geostratéga a hidegháború éveiben Jimmy Carter elnök nemzetbiztonsági főtanácsadójaként szerzett hírnevet Washingtonban.

“Soha nem hittem a hízelgés vagy a hazugság hatékonyságában” – mondta Brzezinski egy interjúban, még 1983-ban.

Akkor már évek óta a legbefolyásosabb tanácsadók és stratégák közé tartozott a washingtoni legfelsőbb körökben. Lengyelországban született, édesapja diplomataként költözött Kanadába, ahonnan már nem tért haza. A fiatal Brzezinskire egyetemi tanulmányai után a kommunizmus szakértőjeként figyeltek fel Washingtonban.

1976-ban Jimmy Carter kinevezte nemzetbiztonsági főtanácsadónak. Brezezinskinek döntő szerepe volt abban, hogy három évvel később Carter elnök és Leonyid Brezsnyev szovjet főtitkár aláírta a fegyverkorlátozásról szóló SALT 2 egyezményt.

Jó érzékkel segítette az alenököt abban is, hogy közvetítsen Izrael és Egyiptom között, a Camp Davidi békemegállapodáshoz vezető úton. 1979-ben, az iráni túszdráma idején viszont ő volt az, aki a keményebb fellépést szorgalmazta.

Brzezinski kormányzati szerepvállalása után is komoly szaktekintélynek számított az amerikai politikában. Ő volt a kevesek egyike, aki 2003-ban ellenezte az Irak elleni hadjáratot. Ugyanakkor lelkesen támogatta a volt kommunista országok reformtörekvéseit.

89 évesen, Washingtonban érte a halál.