V4 Híradó: Felavatták Pozsonyban a Nemzetközi Visegrádi Alap új székházát

 

Naprakész, tematikus hírek a V4 országaiból – tájékozódjon a négy ország politikai, gazdasági és kulturális eseményeiről az M1-en!

A Nemzetközi Visegrádi Alap új székháza Szlovákiában

A magyar, a szlovák és a lengyel külügyminiszter, valamint a cseh külügyi államtitkár közösen avatták fel a Nemzetközi Visegrádi Alap új székházát Pozsonyban. A visegrádi együttműködésnek ez az egyetlen intézményesült szervezete.

A Visegrádi Alapot 1991-ben alapította Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország azzal a fő célkitűzéssel, hogy elősegítse a négy ország közötti szorosabb együttműködést a kultúra, az oktatás, a turizmus területén, valamint erősítse a versenyképességet.

A ma átadott új épület Pozsony belvárosában található, benne a négy ország fővárosairól nevezték el a tárgyalótermeket, így Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a „Budapest tárgyalótermet” avatta fel.

Az európai integráció akkor tud erős lenni, ha erős tagállamokra alapul, és ebben egyetértés van Közép-Európában.

Erről is beszélt Szijjártó Péter Pozsonyban, egy biztonságpolitikai fórumon. Úgy fogalmazott: az Unió megerősítésére két ellentétes stratégia van. Az egyik Brüsszel erősítésével, a másik pedig azzal számol, hogy az uniót erős tagállamok alkotják. Magyarország ez utóbbit támogatja.

PUMA hadgyakorlat Lengyelországban

Véget ért a PUMA fedőnevű nemzetközi hadgyakorlat Lengyelországban. A tíznapos gyakorlaton mintegy 2500 amerikai, brit és román katona vett részt a lengyel 15. Gépesített Dandárral közösen.

A NATO katonákat azzal a céllal vezényelték a lengyelországi Orzisba, hogy megerősítsék az Észak-Atlanti Szövetség keleti szárnyát.

Virágba borulnak a házak Lengyelországban

Zalipie egy kis falu Lengyelország délkeleti részén, ahol a helyi asszonyok házaikra minden évbe virágokat festenek. Nem csak kívül, hanem belül is színes motívumok borítják a házakat. Nem tudni pontosan miért és mikor kezdődött ez a hagyomány, de eredetileg gyakorlatias okai voltak. A kemencéből származó koromfoltokat akarták így eltüntetni.