Százezrek menekülnek Közép-Afrikából

 

Legalább 300 ember életét vesztette, további 200 pedig megsebesült és mintegy 100 ezren menekültek el otthonaikból az elmúlt két hétben a helyi milíciák fegyvereseinek összecsapásai során - derül ki abból a jelentésből, amelyet az ENSZ és az ország kormánya tett közzé pénteken Banguiban.

Az anti-Balaka nevű keresztény milícia és a Fuláni Szövetség a Közép-afrikai Békéért (UPC) nevű lázadó milícia között újjáéledő erőszak miatt számos déli (egyebek között Alindao, Bangassou, és Mobaye), valamint az ország közepében található Bria városában is szükségállapotot kellett kihirdetni.

Az ENSZ arra figyelmeztetett, hogy “a térségben uralkodó feszültség még a 2013-ban kitört konfliktushoz képest is súlyosabb válsággal járhat”, ha nem tesznek ellene a nemzetközi közösség tagjai, valamint sajnálatát fejezte ki a – válság rendezésére fordítandó – nemzetközi pénzügyi támogatás hiányával kapcsolatban is. A világszervezet emlékeztetett arra, hogy a konfliktuskezelési tervezetben előirányzott 399 millió dolláros (109 milliárd forintos) segélyösszegnek eddig csak egy része, mintegy 64,8 millió dollár (17,8 milliárd forint) gyűlt össze.

A Közép-afrikai Köztársaságban azután szabadult el az erőszak, hogy 2013-ban muszlim fegyveresek – a korábbi Seleka muszlim lázadószervezet tagjai – megbuktatták az ország keresztény elnökét, amire válaszul a keresztény milíciák fegyveresei megtámadták az országban élő muszlim közösséget. A világ egyik legszegényebb államában annak ellenére folynak továbbra is a fegyveres harcok, hogy az ENSZ mintegy 11 ezer békefenntartója teljesít szolgálatot a térségben.

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű segélyszervezet jelentése szerint a térségben zajló erőszakhullám közepette a múlt hónap során csonkításokat és tömeges kivégzéseket is végrehajtottak.