Falling Walls Lab – „falakat döntenek” a fiatal hazai innovátorok

 

Költséghatékony hőenergia-tároló megoldás, biofizikai állapotot mérő egér és laparoszkópiás gyakorlóeszköz mutatkozhat be a Falling Walls Lab döntőjén.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Kara, valamint a Magyar Tudományos Akadémia szervezésében tegnap délután zajlott Falling Walls Lab Budapest rendezvényen 14 fiatal tehetség mutatta be újszerű, előremutató ötletét, amellyel a világunkat érintő problémákra keresik a választ.

A Falling Walls Lab tudományos verseny immár harmadik alkalommal megrendezett hazai előválogatójáról a három legjobbnak ítélt fejlesztés, egy innovatív hőenergia-tároló berendezés, egy pszichikaiállapot-felmérő egér, és egy laparoszkópiás beavatkozások gyakorlásához készült eszköz jutott tovább a berlini nemzetközi döntőre, ahol novemberben világhírű szakemberekből álló zsűri előtt mérettetnek majd meg.

tovabbjutok_Falling Walls Lab Budapest 2017

Első helyen jutott tovább a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszékének doktorandusza, Andrássy Zoltán, aki egy koncentrált hőenergia-tárolást lehetővé tévő berendezés fejlesztésén dolgozik. Az innováció Európa szintű bevezetésével a potenciális felhasználók, így többek között a napkollektoros, valamint fűtési és hűtési rendszerek, illetve ipari komplexumok körében összesen 20 milliárd euró értékű megtakarítást lehetne elérni éves szinten.

A BME mechatronikai mérnök mesterképzését végző második helyezett Benke Ádám a számítógépes játékok során jelentkező stresszfaktorok monitorozására alkalmas egeret fejleszt. A találmány többek között olyan biofizikai jellemzőket képes majd mérni, mint a pulzus, a verejtékezés által kiváltott bőrellenállás mértéke vagy kiterjesztett eszköz segítségével az EKG-hullámok, valamint egyéb, a fáradtságra és a reflexek változására utaló faktorokat (például a kattintás sebessége, gomblenyomás ereje) is vizsgál.

Benke Ádám szaktársa, a harmadik helyezett Jaksa László orvos szülei indíttatására kezdett el foglalkozni egy laparoszkópiás beavatkozásokat szimuláló eszköz fejlesztésével.