Trump támogatja a kollektív védelmet

 

Donald Trump amerikai elnök kiáll a NATO kollektív védelmi elve mellett, nevezetesen, ha támadás éri a szervezet valamely tagállamát, azt a többi úgy tekinti, mintha őt is megtámadták volna - közölte csütörtökön a washingtoni Fehér Ház egyik magas rangú tisztségviselője. Közben az amerikai elnök kijelentette: minden tagországnak kivétel nélkül eleget kell tennie a védelmi kiadásokra vonatkozó kötelezettségeinek - jelentette ki az amerikai elnök a NATO-tagállamok csütörtöki brüsszeli csúcstalálkozóján.

“Ez a szövetség lényege” – mondta a tisztségviselő.

Trump a tavalyi amerikai elnökválasztási választási kampányban megkérdőjelezte a NATO-t létrehozó washingtoni szerződésnek a kollektív védelemre vonatkozó 5. cikkét, és nyilvánosan azóta sem támogatta, így a tagállamok vezetői előtt csütörtökön Brüsszelben mondott beszédében sem tett említést róla.

Csak 5 tagállam fizet rendesen

Minden NATO-tagországnak kivétel nélkül eleget kell tennie a védelmi kiadásokra vonatkozó kötelezettségeinek – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök a NATO-tagállamok csütörtöki brüsszeli csúcstalálkozóján.

Trump a NATO új központjának keretében elhelyezett, az Egyesült Államokban 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadás áldozatai emlékművének avatásakor kijelentette: igazságtalan, hogy javarészt az amerikai állampolgárok fizessék az észak-atlanti szövetség tagországainak a közös védelemhez való pénzügyi hozzájárulását.

Az amerikai elnök határozottan arra szólította fel a tagországokat, tegyenek meg mindent azért, hogy elérjék a vonatkozó megállapodásban foglaltakat: a bruttó hazai termék két százalékát (GDP) fordítsák védelmi kiadásokra.

A 28 ország közül huszonhárom még mindig nem fizet eleget, amit más tagállamoknak kell kifizetniük a közös védelemért – hangoztatta.