Támogatja a város a békéscsabai repülőtér bővítését

 

A békéscsabai önkormányzat kész támogatni a repülőtér működtetését azt követően, hogy a repteret a Modern városok programban felújítják - erről határozott egyhangúlag csütörtöki ülésén a város közgyűlése.

A Modern városok program keretében 2016 áprilisában járt Orbán Viktor kormányfő a békési megyeszékhelyen, akkor döntöttek arról, hogy 4,1 milliárd forintból fejlesztik az önkormányzati kezelésben, de állami tulajdonban lévő repteret: első ütemben meghosszabbítják a kifutópályát, hogy az nagygépek fogadására is alkalmas legyen.

A repülőtér a levegőből. Fotó: bekesairport.hu

A repülőtér a levegőből. Fotó: bekesairport.hu

A békéscsabai önkormányzat 3,33 százalékos arányban tulajdonosa a békéscsabai repülőteret működtető Békés Airport Kft-nek. 2013 vége óta az állam 80 százalékos üzletrésze esetében is gyakorolja a fenntartói jogokat megbízási szerződés révén. Az önkormányzat a fejlesztést követő három évben 35, 32, illetve 24 millió forintot szán a reptér működtetésére. Az ezen felül szükséges pénzt a vidéki repülőterek működésének támogatását szolgáló keretből kérik finanszírozni.

A határozatot a 15 jelen lévő képviselő egyhangúlag elfogadta.

A békéscsabai közgyűlés csütörtökön arról is határozott, hogy 17 millió forint úgynevezett de minimis támogatást nyújt a Békés Airport Kft.-nek a működés további biztosítására az idei évi költségvetés terhére.