Paksi bővítés: Országos aláírásgyűjtést indít az LMP

 

Országos aláírásgyűjtést indít a paksi népszavazás érdekében az LMP - jelentette be csütörtökön, az MTI-hez eljuttatott közleményében Hadházy Ákos, a párt társelnöke.

Azt írta, a magyar emberek többsége ebben a kérdésben velük és nem a Fidesszel ért egyet. Hozzátette, “biztosak vagyunk benne, hogy a választók támogatásával meghátrálásra lehet kényszeríteni a kormányt”.

Szerinte azzal, hogy újabb paksi bővítésről szóló népszavazási kérdéseket utasított vissza “a többségében fideszes pártdelegáltakból álló” Nemzeti Választási Bizottság, a testület “újra bebizonyította, hogy a kormányhoz hasonlóan egy célja van: mindenáron, akár mondvacsinált okokra hivatkozva megakadályozni a paksi beruházásról szóló népszavazás kiírását”.

Kifejtette: az NVB indoklásában “a Fidesz által áterőszakolt” alaptörvényre hivatkozott, azonban az LMP álláspontja szerint hibás az az alkotmány, amely megakadályozza, hogy egy, az ország jövőjét évtizedekre meghatározó kérdésben az emberek maguk dönthessenek. A párt ezért kezdeményezett alaptörvény-módosítást, a Fidesz azonban ezt is leszavazta, ezzel egyértelművé téve, hogy nem érdekli az emberek véleménye a paksi bővítésről – fogalmazott az LMP társelnöke.