NATO: Orbán Viktor a balkáni bővítés fontosságát hangsúlyozta

 

Fel kell hívni a figyelmet a NATO balkáni bővítésének fontosságára, ez ugyanis fontos eszköz a térség békéjének és stabilitásának megszilárdítására - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Brüsszelben a szövetség állam- és kormányfőinek csúcstalálkozója előtt.

“A Balkán bonyolult hely, vannak feszültségek” – mondta rövid sajtótájékoztatóján Orbán, hozzátéve, hogy az ülésen érvelni fog a bővítés mellett. A miniszterelnök megerősítette, hogy Magyarország eleget fog tenni a vállalásainak, és felemeli a bruttó hazai termék (GDP) két százalékára a védelmi kiadásait. “Mi 2024 környékén leszünk nagyjából a két százaléknál” – mondta.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (k) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt (j) a NATO-tagországok állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóján Brüsszelben 2017. május 25-én. (MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert)

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (k) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt (j) a NATO-tagországok állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóján Brüsszelben 2017. május 25-én. (MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert)

Növelni kell a katonai kiadást

A NATO tagállamai 2014-ben vállalták, hogy 2024-ig a GDP legalább két százalékára emelik a katonai kiadásaikat. Ezt a szintet azonban tavaly mindössze öt ország – az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Lengyelország, Görögország és Észtország – érte el.
Orbán elmondta, a mostani ülésen meg kell erősíteni, hogy ezt az ígéretét minden tagország komolyan veszi, valamint az érintetteknek adniuk kell egy menetrendet, hogy mikor fogják elérni a célkitűzéseket.

Hozzátette, miközben több NATO-ország részese az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harcnak, a mai találkozón az észak-atlanti szövetség szervezetként is csatlakozik “a békét és a szabadságot helyreállítani akaró” nemzetközi koalícióhoz.

Nem tart Trumptól

A kormányfőt megkérdezték a Donald Trump amerikai elnökké választását övező európai aggodalmakról. “Öreg csatalovak vagyunk itt jó néhányan. Tudjuk milyen a kampány, rendben lesz ez” – válaszolta Orbán.