Kétezernél több bevándorlót mentettek ki a Földközi-tengerből

 

A földközi-tengeri útvonalon keresztül Európába eljutni szándékozó mintegy 2300 menekültet mentett ki, és két ember holttestét hozta felszínre a Földközi-tengerből az olasz parti őrség csütörtökön.

A hatóságok közlése szerint a bevándorlók 14 gumicsónakon és 4 uszályon hajózva próbáltak meg eljutni az olasz partokhoz, mentésükben a római parti őrség operatív központja mellett az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezet hajói és egyéb kereskedelmi hajók is részt vettek.

Afrikai migránsok kimentésük után a Földközi-tenger térségében. MTI/EPA Fotó

Mintegy 1800 bevándorlót szerdán mentett ki a tengerből a parti őrség, amely beszámolt arról is, hogy szintén szerdán 34 ember veszett a tengerbe Líbia partjainál, miután egy több száz migránst szállító hajó felborult.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) múlt vasárnap közölt adatai szerint az idén eddig körülbelül 59 135 ember próbálta meg elérni az olasz partokat a földközi-tengeri útvonalon keresztül, onnan pedig Európába akart eljutni, miközben csaknem 1340-en vesztették életüket az átkelés közben.

Az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) csütörtöki közlése szerint több mint 200 menekült gyermek vesztette életét az idén a Földközi-tenger központi medencéjén keresztül vezető migrációs útvonalon. Ez naponta több mint egy gyerek halálát jelenti – hangsúlyozta az UNICEF, amely hozzáfűzte: mintegy 5500, kísérő nélküli gyermek érkezett Olaszországba 2017-ben.