Belügyminiszter: jelentősen csökkent a bűncselekmények száma

 

2010 óta kevesebb bűncselekmény történt, és ezzel párhuzamosan javult a nyomozások eredményessége - mondta Pintér Sándor belügyminiszter az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottsága előtti csütörtöki meghallgatásán.

A tárcavezető – akinek beszámolóját 6 igen és 2 ellenszavazattal fogadta el a bizottság – külön kiemelte, hogy a közterületeken 2010-hez képest tavaly 11 ezerrel kevesebb bűncselekményt követtek el, a nyomozások eredményessége pedig 71 százalékkal jobb. Ez a javulás Európa nagyvárosai között is egyedülálló – tette hozzá.

Szerinte az eredmények nemcsak a rendőrség munkájának köszönhetőek, hanem más társadalmi változásoknak is, például a közfoglalkoztatásnak, amely sokaknak lehetőséget biztosít arra, hogy a korábbi segélynél nagyobb jövedelemre tegyenek szert. Külön kiemelte az állampolgárok önfegyelmét, amelynek segítségével az ittasan elkövetett közlekedési balesetek számát 10 százalék alá szorították, ez a mutató 8 százalék körüli, amire azt mondta: “mióta én rendőr vagyok, még soha nem volt ilyen”.

Pintér Sándor belügyminiszter érkezik az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának zárt ülésére az Országgyűlés Irodaházában 2017. május 25-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Pintér Sándor arról is beszélt: jelentősen csökkent a migrációs nyomás, amióta a hármas – jogi, műszaki és élőerős – védelmi rendszert bevezették. Hozzátette: a veszélyeztetettség ugyanakkor nem csökkent, Belgrádból és Szabadkáról a migránsok számának jelentős növekedéséről kaptak hírt. Kiemelte: háromezerrel növelik a határvédelemben részt vevők számát.

A belügyminiszter a rendőrség fegyverzetét elavultnak nevezte, mivel 60-70 éves konstrukcióról van szó. Hozzátette, jelenleg a kormány engedélye alapján fegyvercserére készülnek úgy, hogy visszaállítják Magyarországon a könnyűfegyverek gyártását: pisztolyt, hadi pisztolyt, géppisztolyt, gépkarabélyt és géppuskát, valamint azokhoz kapcsolódó lőszert gyártanának.

A Terrorelhárítási és Információs Bűnügyi Elemző Központ munkájával összefüggésben azt emelte ki, hogy már 23 útvonalon 11 légitársaság biztosítja számukra folyamatosan az utasadatokat, ami a légi forgalom ellenőrzését segíti. A büntetés-végrehajtás esetében azt a 102 milliárd forintos többletet hangsúlyozta, amely a következő négy évben nyolc büntetés-végrehajtási intézet felépítését, továbbá a tököli kórház modernizálását teszi lehetővé.

Külön szólt a rendvédelmi életpálya bevezetéséről, megemlítve, hogy ha a parlament megszavazza a jövő évi költségvetést, akkor jövőre is 5 százalékos illetményemelést tudnak biztosítani.

A belügyminiszter a katasztrófavédelemmel összefüggésben az önkéntesség erősítésének szükségességét hangsúlyozta, a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatallal kapcsolatban pedig kiemelkedőnek nevezte ennek a migráció kezelésében nyújtott munkáját.

Ellenzéki bírálatok is elhangzottak

A bizottsági ülésen Harangozó Tamás, a testület szocialista alelnöke azt mondta, hogy a határon szolgálatot teljesítők szerinte méltatlan körülmények között végzik munkájukat. Pintér Sándor közölte: mire kiépül a teljes védelmi rendszer, csökkenthető az ott szolgálatot ellátók száma és ez kulturáltabb körülmények kialakítását teszi lehetővé.

Pintér Sándor belügyminiszter érkezik az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának zárt ülésére az Országgyűlés Irodaházában 2017. május 25-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Vadai Ágnes, a DK politikusa azt firtatta, hogyan jelenthették ki a nemzetbiztonsági hivatal vezetői a parlament szakbizottságának üléséről távozóban, hogy Orbán Viktor nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot, ha nem történt meg a miniszterelnök átvilágítása.

Pintér Sándor válaszában kifejtette: jogszabály határozza meg, kiknek az esetében kell ezt elvégezni, a kormányfő nem tartozik a vizsgálat hatálya alá esők közé, ugyanakkor mégis kijelenthető, hogy nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot, mert ezzel ellentétes adat a személyével kapcsolatban nem merült fel.

Kósa Lajos, a testület fideszes elnöke egyebek mellett arról érdeklődött, hogy a Gyurcsány-kormány idején elkövetett romagyilkosságok kapcsán felmerült elvarratlan szálak ügyében van-e folyamatban nyomozás, amire a miniszter azt mondta, hogy titkos nyomozás folyamatban van még.

Soros György magyar állampolgár, nem lehet kitiltani

Mirkóczki Ádám, a testület jobbikos tagja arra kérdezett rá, hogy ha már a kormányzati propaganda folyamatosan arról szól, Soros György mi mindent követett el, akkor tett-e lépéseket a tárca vele szemben, például megkezdték-e a kiutasítását.

Pintér Sándor erre azt mondta: Soros-ügyben egyelőre még csak sajtóhírek jelentek meg, feljelentés a rendőrséghez nem érkezett. Hozzátette, Soros kitiltása nem lehetséges az alaptörvény alapján, mivel magyar állampolgárról van szó, ugyanakkor megjegyezte: van olyan ország, amely hozott ilyen intézkedést Soros Györggyel szemben. Hozzátette: ha a tudomásukra jut bűncselekmény gyanúja, aszerint fognak eljárni Soros Györggyel szemben.

Szóba kerültek a letelepedési kötvények

Firtl Mátyás, a testület KDNP-s alelnöke köszönetét fejezte ki a belügyi tárcának, amiért szinte minden területen javulnak a mutatók, véleménye szerint a közrend és a közbiztonság erősödésének is köszönhető, hogy nőtt például a fővárost célzó nemzetközi turizmus.

Demeter Márta független országgyűlési képviselő a többi között a letelepedési kötvények iránt érdeklődött. Pintér Sándor elmondta: 2017 március 31-étől megszűnt a benyújtási kérelmek lehetősége, az addig benyújtott kérelmeket pedig június 30-ig elbírálják. A miniszter szerint óriási a különbség a letelepedést kérők és a migránsok között, előbbiek ugyanis megadják az adataikat, utóbbiak pedig hivatlanul és ellenőrizetlenül próbálnak az országba jutni.

Hangsúlyozta azt is: egyetlen letelepedési kötvényt kapott ember sem követett el bűncselekményt Magyarországon. Megerősítette, voltak, akiknek a kérelmét elutasították, nem pusztán bűncselekmény elkövetése miatt, hanem volt, akit politikai veszélyre hivatkozva, pontos adatokat azonban erre vonatkozóan nem közölt.