Tízezer fogyatékossággal élő ember kap esélyt az önállóbb életre 2023-ig

 

Tízezer fogyatékossággal élő ember kap esélyt az önállóbb életre 2023-ig azzal, hogy a nagy szociális intézményekből kisebb, családias közösségekbe költözhetnek; a kiváltási programra 77 milliárd forintot fordít a kormány – mondta a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Czibere Károly arról beszélt: a program első, 6 milliárd forintos forrású köre eredményes volt, 2016 elejéig 600 ember hagyhatott el nagy szociális intézményt. A nemrég indult második körben, 22 milliárd forintból további 2500 fogyatékos ember előtt nyílik meg a teljesebb élet lehetősége 2019 elejéig, majd 2023 végéig további 7500 ember költözhet ki 55 milliárd forintból – mondta.

Családias környezet

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a kitagolási program elsősorban nem a nagy intézmények megszüntetéséről szól, nem arról, hogy „nagy gettók helyett kis gettókat” hozzanak létre. A cél az, hogy az uniformizált szolgáltatások helyett élhető, családias környezetet biztosítsanak számukra, továbbá közszolgáltatások, képzési és munkalehetőség vegye őket körbe – mondta. Jelezte: ezeknek a céloknak a megvalósulását segíti a 77 milliárd forintos kiváltási programot kísérő, 2,5 milliárd forintos Társ projekt, melyben a szakemberek egy szakmai műhelyben ellenőrzik, felügyelik az egész kitagolási folyamatot.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy minden érintettnek fel kell készülnie a kiköltözésre, a lakóknak, a hozzátartozóiknak, a segítő munkatársaknak és a befogadó települési közösségnek is. Nem szeretnénk „rideg integrációt”, az a cél, hogy eredményes és fenntartható legyen a program – fűzte hozzá.

Önállóság

Az államtitkár idézte az egyik kiköltözőt, aki azt mondta, számára ez a változás szabadabb, aktívabb, önállóbb életet jelent. A sajtótájékoztatón egy kisfilmet is bemutattak, amelyben egy, már kiköltözött férfi önállóan intézi ügyeit; vásárol, bankautomatából pénzt vesz fel, autóbusszal közlekedik.

Czibere Károly azt hangoztatta: a kormánynak az a célja, hogy minél több fogyatékos ember számára ezt az esélyt megadják. Ismertetése szerint jelenleg 25 ezer fogyatékos és pszichiátriai beteg ember él intézményekben, közülük 21 ezren 50 fősnél nagyobb intézményben.

„Ez egy új honfoglalás”

Az államtitkár szerint a nagy faluszéli, városszéli intézmények egy régi kor szemléletét tükrözik, azok lenyomatai, amikor még azt mondták, hogy a fogyatékos embereket a társadalmon kívül kell gondozni. Szerinte ezen a helyzeten mielőbb változtatni kell, befogadó és összetartó társadalmat kell építeni, visszahívni a „száműzötteket” a helyi közösségekbe, „ez egy új honfoglalás” a számukra.

A sajtótájékoztatón az államtitkárt kérdezték a gödi Topház ügyében indult vizsgálatról is. Czibere Károly azt mondta, még nem zárult le a vizsgálat, de annak eredményét össze fogják vetni az ombudsmani vizsgálatéval.