Soros-pénzt sejtenek az előző kanadai kormány bukása mögött

 

Dollármilliókkal támogattak külföldről kanadai kampánycsoportokat, amelyek a 2015-ös választásokon sikeresen megbuktatták Stephen Harper konzervatív kormányát - írta a National Post (NP) című kanadai napilap egy jelentésre hivatkozva. Sajtóhírek szerint a szervezetek köthetőek Soros Györgyhöz. De a Soros-féle NGO-k Franciaországban és Iránban is megkísérelhették a választások manipulálását – ez már az M1 szerda esti Híradójában hangzott el.

Az NP honlapján kedden megjelent cikk szerint a 36 oldalas beszámoló – amelyet a kanadai választási bizottságnak (Elections Canada) nyújtottak be – összejátszásokról, külföldi beavatkozásokról, a választási kampányköltségek túllépéséről és a kanadai választási törvények semmibe vételéről adott hírt. A jelentést először a Calgary Herald című regionális napilap ismertette.

“A 2015-ös választás eredményét vagyonos külföldiektől érkezett pénzekkel elferdítették” – állította a Canada Decides nevű szervezet beszámolója. A társaság három igazgatójának egyike Joan Crockatt, Calgary Centre korábbi konzervatív parlamenti képviselője.
A 2015-ös választásban érdekelt, regisztrált külső szereplők száma megduplázódott a 2011-es választásokhoz képest. Míg 2011-ben 55 ilyen kampánycsoportról tudtak, 2015-re már 114-re nőtt a számuk.

Ez a 114 úgynevezett harmadik fél összesen 6 millió kanadai dollárt (mintegy 1,2 milliárd forintot) költött a választási kampányra. A csoportok közül több a San Franciscó-i és New York-i székhelyű Tides Foundationhöz köthető, amely a kanadai érdekekkel szembehelyezkedő olajkampányairól vált ismertté.

Soros-alapítvány a háttérben?

A jelentés úgy tudja, hogy a 2015-ös választás évében a Tides Foundation 1,5 millió amerikai dollárt (több mint 400 millió forintot) adományozott kanadai harmadik feleknek. A Tides Foundation kanadai portálok szerint Soros György magyar származású amerikai üzletemberhez köthető.

A kanadai magánszemélyek legfeljebb 1550 kanadai dollárral (valamivel több mint 300 ezer forintot) támogathatják a politikai pártokat és jelöltjeiket. A szakszervezeti és vállalati adományokat teljesen betiltották. Ugyanakkor Yves Cote választási biztos elmondta, hogy a választás előtt legalább fél évvel – külföldről – érkező összegeket a harmadik felek szabadon felhasználhatják – akár a választás befolyásolására is.

Külföldről pénzelhették a választási mozgalmat

A Canada Decides-ot vezető, Crockatt képviselői helye volt az egyik a 29 közül, amelyet egy bizonyos Leadnow nevű szervezet Vote Together kampányában célba vett. Crockattot végül a liberális Kent Hehr ki is ütötte a nyeregből. A Canada Decides beszámolójában azt állította, hogy a Leadnow-t külföldi pénzekből hozták létre, és ezeknek köszönhető tökélyre fejlesztette kampánya is, amely a Konzervatív Párt vereségéhez vezetett.

2015 decemberi beszámolójában a Leadnow a következőképpen büszkélkedett eredményeivel: “A 29-ből 25 körzetben legyőztük a konzervatívokat, és helyükre az esetek 96 százalékában az általunk támogatott jelölt került”. Sem a Tides Foundation, sem a Leadnow nem válaszolt a Calgary Herald ismételt telefonjaira és e-mailjeire az ügyben.

Crockatt szervezete hatósági vizsgálatot követel. “A kanadai választási szuverenitást fenyegető veszély valós, és ezt a választási biztosnak a lehető leggyorsabban és leghatározottabban ki kell iktatnia” – sürgetett a Canada Decides. A kanadai választási bizottság biztosa, Yves Cote egy április közepi szenátusi meghallgatáson már beszélt arról, hogy az ügyben vizsgálatra van szükség.

Franciaország, Irán is a listán van?

Franciaországban is aktív volt Soros hálózata – erről ír a 888.hu. A milliárdoshoz köthető Avaaz nevű szervezet online vírusvideókkal, plakátok meghekkelésével, SMS-ekkel, több ezer telefonhívással, valamint különféle akciókkal “formálta” a médiát, illetve befolyásolta a választókat a francia elnökválasztás idején. Egy belső körlevélben megköszönik a csaknem 20 millió európai aktivistának, hogy – ahogy fogalmaznak – sikerült legyőzni a jobboldali populistákat is Franciaországban – adta hírül az M1 Híradója.

De Soros György keze még Iránba is elért, állítja a perzsa állam legfőbb vallási vezetője. Hamenei Ajatollah azt állítja, 2009-ben Soros György és szervezetei döntötték meg Mahmúd Ahnadinezsád elnökségét.

Úgy fogalmaz: a gonosz cionista amerikai mulimilliárdos, aki 10 millió dollárral forradalmat robbantott ki Grúziában, vette a bátorságot, hogy beavatkozzon az Iszlám Köztársaság ügyeibe. A New York Times szerint ezzel a 2003-as grúziai rózsás forradalomra, és abban Soros György közismert szerepére utalt.