Az etióp Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz lett az Egészségügyi Világszervezet új főigazgatója

 

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz kiorábbi etióp egészségügyi és külügyminisztert választották meg a genfi székhelyű Egészségügyi Világszervezet (WHO) új főigazgatójává - közölte kedden a Reuters brit hírügynökség. Az egészségügyi világszervezetet 1948-as alapítása óta eddig összesen 8 főigazgató irányította: közülük hárman amerikaiak, hárman európaiak és ketten ázsiaiak voltak.

Az etióp jelölt főigazgatóvá választását a harmadik, utolsó fordulóban a WHO 133 tagállama támogatta a 185-ből, vele szemben a második helyen végző brit David Nabarro 50 szavazatot kapott. Az 52 éves  főigazgató megválasztása után ígéretet tett arra, hogy “fáradhatatlanul azon fog dolgozni, hogy megvalósítsa és megerősítse az egyetemes egészségügyi ellátást, gyorsabban reagáljon az egészségügyi vészhelyzetekre, és az elszámoltathatóságot, valamint az átláthatóságot helyezze a WHO működésének középpontjába”.

“Ez a győzelem napja Etiópia és Afrika számára” – közölte Negas Kebret Botora, Etiópia svájci nagykövete, utalva arra, hogy az újonnan megválasztott Gebrejeszusz  a WHO első afrikai főigazgatója.

Gebrejeszuszt  korábban számos emberi jogi csoport, köztük a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet is bírálta, amiért annak az etióp kormánynak a “kemény magjához” tartozott, amelyet egyebek között az ENSZ is azzal vádolt, hogy rendszeresen megsérti az alapvető szabadságjogokat és politikai elnyomást alkalmaz a lakossággal szemben. Azzal is vádolták, hogy – még egészségügyi miniszterként – nem megfelelő módon tájékoztatta a lakosságot három korábbi kolerajárvánnyal kapcsolatban.