Jogállamról és kaméleonságról is vitatkoztak a parlamentben

 

Magyarországot elítélő, múlt heti európai parlamenti határozat miatt támadta a kormányt az MSZP is és a Jobbik is az országgyűlésben. A szocialisták egy „európai mentőcsomagot” is készítettek, amelyik szerintük kezeli a Brüsszelben felvetett problémákat. A Jobbik szerint „elszigeteli” a kormány Magyarországot Európában. A kormánypárti felszólalók szerint a Jobbik politikai kaméleon, az MSZP pedig már megint Brüsszelbe jár feljelenteni az országot.

Az MSZP egy európai mentőcsomagot terjesztett az országgyűlés elé – jelentette be Tóth Bertalan, a párt frakcióvezetője napirend előtti felszólalásában. Az ellenzéki politikus szerint ugyanis az Európai Parlament múlt heti döntése nem Magyarországot, hanem a kormányt bírálja.

Az EP határozata arról szól, hogy a Fidesz kormányzása során az elmúlt években súlyosan romlott a jogállamiság, a demokrácia, az alapvető jogok helyzete, a véleménynyilvánítás és a tudományos élet szabadsága – mondta Tóth Bertalan.

Brüsszeli feljelentésről beszél a kormány

Dömötör Csaba,a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára azt válaszolta, botrányos, amit a baloldal művelt, hiszen a szocialista párt összes képviselője megszavazta a Magyarországot támadó határozatot. Az MSZP Brüsszelbe jár feljelentgetni az országot – fogalmazott.

Az államtitkár szerint a kormány nem azt tartja feladatának, hogy mindenben igazodjon a nemzetközi, akár az uniós intézmények elvárásaihoz. A kormány arra szerződött, hogy védje az ország érdekeit, és ha kell vitába is száll ezekért – tette hozzá.

Kósa: A baloldal az igazi biztonsági kockázat

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője szerint az európai emberek biztonságára az európai baloldal jelenti az igazi kockázatot, mert kizárólag saját politikai szándékait akarja érvényesíteni.

A politikus úgy véli, óriási felelőtlenség az Európai Parlament részéről, hogy elítéli azokat az országokat, amelyek a terrorizmust próbálják feltartani, illetve felderíteni a terrorizmus különböző ügynökeit és velük szemben jogszerűen fellépni. Az ellenzéki párt elszigeteli Magyarországot Európában, a kormányoldal pedig összefogja Kelet-Közép-Európát – mondta Kósa Lajos.

Történelmi siker vagy kaméleonság?

Vona Gábor, a Jobbik elnöke a Magyarországot elmarasztaló EP-határozatról azt mondta, míg a kormány csak beszél, addig a Jobbik cselekszik. A politikus szerint történelmi siker, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta a bérunióért indított polgári kezdeményezésüket.

Vona Gábor szerint a cél, hogy az egyenlő munkáért egyenlő bér elve az Európai Unió alapelvei és gyakorlatai közé kerüljön.

Dömötör Csaba erre úgy reagált: a Jobbik politikai kaméleon, mert egy olyan kezdeményezésbe áll bele, amely jogköröket vonna el Magyarországtól, pedig a párt korábban az uniós tagság ellenében kampányolt, uniós zászlót égetett, és még Vona Gábor is a kilépés mellett érvelt.