Főpolgármesteri Hivatal: az interpellációból kiderül, hogy Pál Tibor parkolót akar

 

A Főpolgármesteri Hivatal szerint az MSZP ferencvárosi frakcióvezetőjének a Budapest Park szórakozóhelyet érintő interpellációjából egyértelműen kiderül, hogy az ellenzéki politikus az említett területen P+R parkolót kíván kialakíttatni.

A Főpolgármesteri Hivatal az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt írta: a IX. kerületi polgármester, Bácskai János hivatalosan megküldte Tarlós István főpolgármesternek Pál Tibor, az MSZP ferencvárosi frakcióvezetőjének a Budapest Park szórakozóhelyet érintő interpellációját. “A leírtakból egyértelműen kiderül, hogy a képviselő az említett területen P+R parkolót kíván kialakíttatni” – írta a hivatal.

A közleményhez mellékelték a 2017. április 5-i keltezésű interpelláció másolatát is. Ebben Pál Tibor emlékeztetett: még 2016 novemberében interpellációt nyújtott be, amelyben a kerületben időszakosan működő Budapest Park területével kapcsolatban kérdezte, hogy “a kulturális rendezvények időszakán túl miért konténerraktárként működik a P+R parkoló funkcióra kiszabályozott terület”.

Novemberi interpellációjára azt a választ kapta a kerületi polgármestertől, hogy “továbbítja a főpolgármester felé, mivel a területre vonatkozóan, mint tulajdonos, a főváros kötött bérleti szerződést”.

Pál Tibor áprilisi interpellációjában azt írta, 2017 januárjában kapta kézhez a fővárosi önkormányzat válaszát, amelyben a főváros jelezte, hogy az adott területre a P+R parkoló létesítésének szükségességét megvizsgálta. “A vizsgálat során megállapítást nyert, hogy a P+R célra kijelölt terület adna otthont a 2024-es olimpiára tervezett több villamos végállomásnak, így az olimpiáról szóló végleges döntésig a terület P+R célú fejlesztése nem lehetséges”.

Az interpellációjára kapott válaszból kiderül az is, hogy az adott területre kötött közterület-használati szerződés szerint a megállapodás a P+R parkoló kivitelezése esetén két hónap felmondással megszüntethető. Használó egyben tudomásul veszi, hogy ha az adott területre használatba adónak fontos közérdekből van szüksége, akkor használó semmiféle kártérítés igényt nem érvényesíthet – írta az ellenzéki politikus, majd hozzátette: a fővárostól kapott válasz alapján látható, hogy a P+R parkoló megvalósítására vonatkozóan jogi akadályok nem merülnek fel.

Az interpellációban a képviselő kitért arra is, hogy a Budapest Park nyáron, négy hónapon keresztül, mint kulturális tér elfogadottá vált, mára már a fiatalok közkedvelt szórakozóhelye. Az év többi részében ez a terület viszont “konténerraktárként” működik. Ezek a hónapok azok, amikor a városba gépkocsival bejövök száma megnő – fűzte hozzá.

Pál Tibor – tekintettel arra, hogy “Budapest 2024-ben nem rendez olimpiát, valamint jogi akadálya nincs a bérleti szerződés felmondásának, esetleges módosításának” – azt kérdezte a ferencvárosi polgármestertől: “fontos közérdeknek tartja-e, hogy a városba érkezők megfelelő parkolási lehetőséget találjanak a BKK közlekedési kapcsolataihoz?”. Továbbá: “kezdeményezi-e a fővárosnál a Budapest Parkkal kötött szerződés módosítását, oly módon, hogy már idén ősztől a kulturális szezon végével megkezdődjön a P+R parkoló kialakítása?” – olvasható a képviselő által írt interpellációban.