Szeretik a cápák az emberhús ízét?

 

A múlt évszázad közepe óta tartja magát az az elképzelés, hogy a cápák egyáltalán nem szeretik az emberhús ízét, ez az oka annak, hogy általában csak belénk kóstolnak, és nem marcangolnak szét bennünket. De mi az igazság?

Először 1968-ban a The Evening Independent hozta le tényként, hogy egy friss kutatás szerint a cápák nem szeretik az emberhús ízét. Valójában az egész csak egy kutató elképzelése volt, akkoriban még fogalmunk sem volt, valójában mi az igazság – ma sem tudhatjuk biztosra, de ötleteink már vannak.

A cápák nem annyira válogatósak

A cápák nem annyira válogatósak, mint gondolnánk – nem az emberhús ízével, hanem azzal van gondjuk, hogy túl sokat kell dolgozni túl kevés élelemért, ha minket akarnak megenni. Azt már azonnal kizárhatjuk, hogy a ragadozók azért kóstolnak meg bennünket, mert összekevernek minket a szokásos ételükkel – nagyon is tudatában vannak, hogy nem vagyunk oroszlánfókák, ennek ellenére gyakran megharapdálnak. Hogy miért? Mert kíváncsiak.

Olyan a harapás, mint az érintés

A cápáknak a harapás nagyjából olyan, mint nekünk az érintés – azért harapnak, hogy rájöjjenek, mi az a számukra ismeretlen test a víz felszínén. Ahogy rájönnek, hogy ugyan élőlény, és húsa is van, azt is felfogják, hogy nincs rajta annyi finom falat, amennyiért megérné megküzdeni vele.

Megfigyelik a viselkedésünket, azt, hogy mennyire szolgálunk megfelelő táplálékként, és mindent egybevetve leginkább úgy döntenek, hogy nem éri meg a sok vesződést. Sokkal egyszerűbb, ha a hagyományos étrendjükben szereplő állatokat vadásszák le, és nem az embert – pontosan ez az oka annak, hogy gyakran egy harapás után elandalognak a közelünkből.

Persze egy ember számára egy ilyen harapás is könnyen halálos kimenetelű lehet, ezért valójában nem sokra megyünk azzal, ha a cápa nem akar minket teljesen szétmarcangolni. De semmiképpen sem azért hagy ott minket, mert nem ízlünk neki – sok kutatás még arra is rámutatott, hogy valószínűleg a cápák nem is úgy érzékelik az ízeket, ahogy mi, csupán úgy, hogy mi ehető, és mi nem az.