A lélektani teher súlyosabb lesz, mint a büntetés

 

Bár még nem sikerült tisztázni a három éves kislány tragédiája körüli kérdések többségét, az ügyben semmiképp nem szabad előre ítélkezni, a szándékosság nem merül fel - nyilatkozott a Ma Reggel műsorában Filó Mihály büntetőjogász.

Kizuhant tegnap egy három éves kislány egy társasház negyedik emeletéről Kistarcsán. A gyermek több mint tíz métert zuhant, a mentők újraélesztették, kórházba vitték, de végül belehalt sérüléseibe. Úgy tudni, a kislány szülei dolgoztak, ezért egyik közeli ismerősük vigyázott rá. Ő viszont reggel valószínűleg felügyelet nélkül hagyta a gyermeket. A rendőrség egyelőre foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanújával indított nyomozást.

Számtalan kérdés még mindig tisztázatlan

Ebben a tragikus ügyben semmiképp nem szabad előre ítélkezni, a szándékosság nem merül fel az ügyben – nyilatkozta a Ma Reggel műsorában az ELTE jogi karán tanító Filó Mihály büntetőjogász. Meglátása szerint majd a nyomozás során fog kiderülni, hogy vétlen balesetről van szó vagy esetleg gondatlanságból elkövetett bűncselekményről. A szóban forgó gyermek a kora miatt nem képes az ilyen típusú veszély felismerésére és elhárítására sem – mutatott rá.

A fő kérdés az, hogy volt-e olyan személy, akit valamilyen gondoskodási kötelezettség terhelt. Ha a foglalkozási szabály gondatlan megsértéséről van szó, akkor a gyermek felügyeletével megbízott személy esetében felmerülhet a veszélyeztetés vétség. De az ügyben számtalan kérdés még mindig tisztázatlan. Mi várható el egy három éves gyermektől? Mi várható el a szülőtől van a felügyeletével megbízott személlyel? Be kell-e csukni ilyenkor az ablakot? – vetette fel.

“A büntetést már kiszabták”

Sajtóorgánumok szerint a gyermekre vigyázó hölgy már többször megtette ezt, ez mindenképp felveti a büntetőjogi felelősséget. A gyermekfelügyelet is foglalkozásnak minősül – függetlenül attól, hogy ezt rendszeresen, hivatásszerűen vagy csak alkalomszerűen gyakorolják. Filó Mihály elmondása szerint ennek a írott vagy íratlan normának épp az a lényege, szabályokkal védjük a veszélyeztetett személy épségét és biztonságát.

A kislány tragédiája nem lesz egy egyszerű eset, több embernek a felelősségét kell megállapítani, nem csak jogi felelősségről van szó. A büntetést tulajdonképpen már kiszabták, akárkiről is állítja meg az büntető igazságszolgáltatás, hogy felelős a tragédiáért, a lélektani teher, ami ezzel jár, mindenképpen súlyosabb lesz, mint a valódi büntetés – hangsúlyozta.

Meglátása szerint épp a büntetőjog feladata lesz, hogy az ügy pártatlan feldolgozása után kommunikálniuk kell az ügy tanulságát, hogy a jövőben ne fordulhassanak elő hasonló tragédiák .

Címlapi képünk illusztráció. 

Kapcsolódó tartalom