Nagyon sötétek – új divat a diszkózásban

 

Terjednek a fénymentes zenés szórakozóhelyek és koncertek Nyugat-Európában, és várhatóan New York-ban is több sötét klub fog nyílni. A cél a fölösleges ingerek kizárása, hogy a közönség minden érzékével a zenére koncentrálhasson.

Újfajta zenés-táncos szórakozóhely indult New York-ban. A brooklyni klubban teljes a sötétség – záróra előtt is, a bejáratnál pedig mindenkinek le kell adnia a mobiltelefonját – fény kizárva, kezdődhet a zene.

A klub működtetője és a különös zenehallgatás kitalálója, Jay Rogovin azt mondja, minden külső ingert ki kell kapcsolni, meg kell szüntetni, hogy az érzékek csakis a zenét fogadhassák be. A program neve Lights Out, vagyis Ki a fénnyel!, amelynek lényege, hogy a dj, mint más szórakozóhelyeken is, egymásután rakja be a zenéit, de csak a pódium lámpácskájának pisla fénye világít.

Turisták táncolnak egy ibizai diszkóban. Fotó: AFP

Ezt akarja meghaladni a New York-i klub – Turisták táncolnak egy ibizai diszkóban. Fotó: AFP

Bár Brooklynban újdonságnak számít az effajta szórakozás, Európában kevésbé. A sötétben történő zenehallgatás gyakorlata ugyanis az Óvilágból származik, ahol ezt már a hetvenes években az elektronikus zene első nagy korszakában kitalálták, amikor a francia Jean-Michel Jarre vagy a német Kraftwerk és Tangerine Dream zenekarok is csúcsra értek.

Az európaiak viszonylag gyorsan rájöttek, hogy a sok lézertrükk és villódzás alkalmasint a zenétől veszi el a figyelmet, így megszülettek a sötétben tartott – fontoskodó meghatározással – a fényszennyezés nélküli zenei előadások. Londonban, Párizsban, Barcelonában már gyakoriak ezek, tavaly például híres volt a Nagy-Britanniában megrendezett Black Out-koncert – az experimentális zenét teljes sötétségben élvezte a közönség.

Jay Rogovin egyébként arra készül, hogy New Yorkban még sok szórakozóhelyen és koncertteremben rendezzen ilyen sötét előadásokat. Bár ebben, a mai, szigorú biztonsági előírások szorításában élő világban nem biztos, hogy sok helyütt megadják neki az engedélyt rá.

Franciaországban már megjelentek a sötét éttermek is, ahol a kuncsaftok teljes sötétségben eszegethetnek, hogy így csakis az ízekre koncentrálhassanak.