V4 Híradó: Brüsszel szankciókkal hárítaná át a felelősséget Varsóra

 

Az Európai Unió nem sújthatja szankciókkal Lengyelországot a bevándorlás miatt, jelentette ki egy vasárnap megjelenő lapinterjúban Beata Szydlo lengyel miniszterelnök.

A politikus úgy fogalmazott: Varsót nem lehet zsarolással rávenni, hogy változtasson álláspontján. Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást helyezett kilátásba Magyarországgal és Lengyelországgal szemben, ha továbbra sem hajlandóak rész vállalni a menedékkérők elosztásában.

Beata Szydlo azt mondta: a fenyegetés célja az, hogy áthárítsák Lengyelországra a rossz uniós döntések miatti felelősséget. A politikus szerint a bevándorlók korlátozás nélküli befogadása helyett Európának hatékony migrációs politikára van szüksége.

Egyre többen támogatják a lengyel kormányt

Növelte támogatottságát a jelenlegi kormány Lengyelországban, derül ki egy május elején végzett felmérésből. A megkérdezettek több, mint fele úgy véli, a konzervatív kabinet jól végzi a munkáját, és mindössze 38 százalék mondta azt, hogy változtatni kellene.

Beata Szydlo miniszterelnök tevékenységével a válaszadók 47 százaléka elégedett. A politikus népszerűsége magasabb, mint másfél évvel ezelőtt, amikor hivatalba lépett.

Növekedne a lengyel minimálbér

Öt százalékkal emelné a minimálbért a varsói kormány 2018 elejétől. Ez valamivel több, mint 150 ezer forintnak megfelelő összeget jelentene havonta. Egy év alatt ez már a második ilyen intézkedés Lengyelországban, ahol idén januárban 8,1 százalékkal nőtt a kötelező minimálbér.

Villamosok mint szemétszállítók?

Új szemétszállítási projekten dolgozik Prága városa. A terv szerint nem kukásautók járnák az utcákat kora reggel, hatalmas dugókat okozva a reggeli csúcsban, hanem éjszaka villamosokkal vinnék el a szemetet közvetlenül az égetőbe. Az elképzelés szerint a mostani személyszállító villamosokat alakítanák át tehervillamosokká, amelyek sok száz tonna szemetet tudnának egy éjszaka alatt elvinni.

Új cseh szuper-antibiotikum

Vadonatúj, minden korábbinál hatékonyabb antibiotikumot sikerült kifejleszteni a Cseh Tudományos Akadémia Mikrobiológiai Intézetében.

A Celin nevű vegyület nagy sikerrel veszi fel a harcot a sztafilokókusz és sztreptotókusz fertőzésekkel és a maláriával is. A felfedezésről címoldalán a Chemical Science tudományos lap. Ilyen sikert még egyetlen cseh kutató sem ért el.

Hölgy az éjszakában

Leonardo da Vinci egyik leghíresebb alkotását is megtekinthetik az érdeklődők Krakkóban, a Múzeumok Éjszakáján.

A “Hölgy Hermelinnel” a lengyel közgyűjtemények egyik féltve őrzött darabja a Nemzeti Múzeumban van, amely szombat este 6-tól vasárnap hajnali egy óráig ingyen látogatható. Krakkóban közel 50 intézmény csatlakozott a Múzeumok Éjszakájához, amit 2004 óta minden évben megrendeznek a legnagyobb lengyel városokban.